Objavljeno

Naslovnice časopisa sa ženskim modelima na izdahu

Nakon gotovo dva desetljeća, izdavač časopisa Stuff, posvećenog tehnologiji, odlučio je promijeniti tipičnu marketinšku praksu. Od ove godine, na naslovnicama mjesečnika više neće dominirati oskudno odjeveni ženski modeli s gadgetima u ruci.

Izdavači su proveli istraživanje tako što su posljednja tri mjeseca izdavali dvije varijante mjesečnika. One sa ženskim modelima na naslovnici su plasirali u četiri britanske regije, a izdanje bez modela u ostalim regijama. Potonji primjerci imali su 10% više prodaje u travnju, 7% u svibnju, te 6% u lipnju.

Glavni urednik Stuff-a, Will Findlater, zaključio je da se nakon gotovo 20 godina profil njihovih čitatelja promijenio te da prvotni izgled, koji im je pomogao da se pozicioniraju na tržištu, više nije u trendu.

Potez Stuff-a rezultat je opće nenaklonjenosti stereotipiziranim muškim lifestyle časopisima. U ožujku, IPC Media najavila je kraj izdavanja svog tjednika, muškog lifestyle magazina Nuts, nakon što je njegova prodaja pala za 33,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Primjer toga je i supermarket Co-Operative koji je odbio prodavati publikacije s ‘nepriličnim’ naslovnicama, osim ako nisu bili upakirani u netransparentne vrećice.

Rachael Prasher , direktorica u Stuff-ovom izdavačkom odjelu, izjavila je da je odluka o promjeni izgleda naslovnice utemeljena na ispitivanju tržišta, te da se neupitno radi o ispravnoj odluci. [J.J.] MediaWeek


Povezano