Objavljeno

Nakon izvještaja pučke pravobraniteljice odbijen i izvještaj pravobraniteljice za djecu

Foto: Jutarnji

Saborska je većina sa 64 glasa protiv, 56 za i 9 suzdržanih danas na sjednici odbila Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić za prošlu godinu. Gotovo svi zastupnici Domoljubne koalicije glasali su protiv prihvaćanja Izvješća, oporba je bila za, a MOST-ovci su ostali suzdržani.

Pravobraniteljicu su iz Domoljubne koalicije prozivali za pristranost jer je sudjelovala u izradi Obiteljskog zakona koji je srušio Ustavni sud, a tvrde kako u skupini za izradu novog zakona ne želi sudjelovati.

Iz oporbe su istaknuli kako se u ovom slučaju radi o pokušaju vladajućih da smijene pravobraniteljicu. Ukoliko je odbijeno Izvješće rada pravobraniteljice, podrazumijeva se da Sabor nije zadovoljan njenim radom te da bi vlada uskoro trebala uputiti prijedlog o njenoj smjeni.

SDP-ova Ana Komparić Devčić podsjetila je kako je rasprava o Izvješću pokrenuta još jučer s ciljem da se smijeni pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova kao što se pokušalo smijeniti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

Podsjećamo kako je krajem prošlog mjeseca u Saboru odbijeno i izvješće pučke pravobraniteljice Lore Vidivić.

Bivša ministrica Ministarstva socijalne politike i mladih, Milanka Opačić, istaknula je kako je zakon smanjio broj sudskih sporova.

„Zakon je donio dobro za djecu. Govori da je u šest mjeseci, dakle od 1.studenog 2013. do 1. svibnja 2014. po starom Obiteljskom zakonu bilo 204 tužbe za razvod braka sa maloljetnom djecom. Međutim, u periodu od šest mjeseci 2015., 2016. za 2,5 posto se ta brojka prepolovila. Dakle sada imamo samo 83 sudske tužbe zbog toga što su se roditelji dogovorili. I još jedanput ovdje odgovorno tvrdim na Obiteljski zakon su se digli samo oni kojima smo zavukli ruku u džep“, poručila je Opačić. HINA…


Povezano