Objavljeno

Muškarci koji maltretiraju žene online doslovce su gubitnici

lyncconf.com

Znanstvenici sa Sveučilišta u New South Walesu i Miamiju, Michael Kasumovic i Jeffrey Kuyenkoff, promatrali su na koji način muškarci tretiraju žene tijekom 163 partije igre Halo 3, odnosno pratili su njihove komentare tijekom igre.

Ustanovili su kako su muškarci obično srdačni jedni prema drugima, te kako su muškarci koji su dobri igrači uljudni i prema muškarcima i ženama.

No igrači koji se nisu iskazali vještinom u igri često su upućivali nepristojne komentare svojim suigračicama – iz čega slijedi kako su muškarci koji loše tretiraju žene doslovce luzeri ili gubitnici. Vrijedi i obrnuto: što je muškarac uspješniji u igri, to je pristojniji prema ženama.

Izvještaj centra Pew pokazao je kako je 40% korisnika/ca interneta doživjelo internetsko maltretiranje. Iako su i muškarci i žene žrtve takvog nasilja, žene su “posebno izložene seksualnom uznemiravaju i uhođenju,” stoji u izvještaju.

Na pitanje mogu li se zaključci njihovog istraživanja primijeniti i na druga područja života, Kasusmovic je odgovorio da su video igre zapravo sjajan pokazatelj stvarnih odnosa. Budući da većinu igrača Halo 3 čine muškarci (prema procjeni s Reddita, čak 95%), prisutnost igračica predstavlja remećenje društvene hijerarhije. To nije problem vrhunskim igračima, no lošijim igračima, čiji je status ugrožen, one predstavljaju prijetnju.

“Muškarci se često oslanjaju na agresiju kako bi zadržali svoj dominantni društveni status,” piše Kasumovic. “Povećana agresija prema ženama od strane igrača nižeg statusa pokušaj je diskreditiranja ženskog uspjeha i suzbijanja njihovog utjecaja na postojeću hijerarhiju.”

Drugim riječima, zlostavljači su jednostavno nesigurni i nezadovoljni sami sobom. [K.D.] The Washington Post…


Povezano