Objavljeno

Moskovski Pride zabranjen desetu godinu zaredom

Članovi/ce moskovske LGBT zajednice u utorak su Gradskom vijeću podnijeli zahtjev za održavanjem Gay Pride parade u središtu grada. Parada je planirana za 30. svibnja, a trebala okupiti oko 200 sudionika/ca, no prema posljednjim informacijama, kao i posljednjih devet godina, gradske vlasti zahtjev su odbile.

Predstavnik gradonačelnika Alexey Mayorov je izjavio da su organizatori/ce upozoreni/e da parada neće biti autorizirana, no daljnjeg obrazloženja nije bilo. Organizatore/ice se također upozorava na moguće rizike ako se odluče na neku vrst akcije bez autorizacije.

Organizatori/ce s druge strane navode da će se na odluku žaliti, te da će unatoč zabrani održati neki oblik demonstracija.

Homoseksualnost je u Rusiji smatrana zločinom do nedavne 1993. godine, a istraživanje instituta Levada Center sa sjedištem u Moskvi provedeno ranije ove godine, pokazalo je da 37% Rusa/kinja homoseksualnost smatra bolešću.

Predsjednik Vladimir Putin, poziciju države po pitanju LGBT prava iznio je pred održavanje zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, izjavivši: „Ne postoji zabrana netradicionalnih oblika seksualne interakcije. Imamo zabranu na propagiranje homoseksualnosti“. [Ž.V.] IBTimes


Povezano