Objavljeno

Ruski pravilnik o sigurnosti na cesti nije usmjeren na LGBTQ osobe

Kontroverzni ruski zakon u kojem su svjetski mediji iščitali psihijatrizaciju i diskriminaciju LGBTQ osoba, na reviziji je pokazao da nema praktičnih implikacija za rodne manjine, a eksplanatorni odjeljak dekreta upravo je u pripremi.

U dekretu koji je stupio na snagu 6. siječnja izdano je niz medicinskih stanja i dijagnoza koje u potunosti ili dijelom ograničavaju pravo na upravljanje motornim vozilom. No, suprotno medijskim natpisima, to se ne odnosi na trans* osobe.

Anastasia Smirnova, članica ILGA-e (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) krovne organizacije LGBTQ inicijativa iz 110 zemalja, istaknula je da dekret ne onemogućava izdavanje vozačke dozvole trans* osobama, već osobama s „kroničnim i dugotrajnim psihotičnim poremećajima s ozbiljnim simptomima“.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Oleg Salagai dodaje da u kategoriji ‘poremećaja osobnosti i ponašanja odraslih’ od takvih zdravstvenih stanja pati manje od 1% pacijenata/ica, te ističe da poremećaji s liste WHO-a nisu po sebi razlog da se nekome oduzme vozačka dozvola.

Kseniya Kirichenko, pravnica i članica ruske mreže LGBTQ organizacija, istaknula je da je dekret primjer problematičnog i nespretnog načina pisanja ruskih zakona, a ne napad na manjine. Smirnova je također  kritizirala izostanak ozbiljne pripreme i nejasno jezično formuliranje kriterija, koje je učestalo u Rusiji, no i u zemljama poput SAD-a. Osvrnula se i na napad svjetskih medija koji bi ovu priču mogli pretvoriti u samoispunjujuće proročanstvo.

Naime, zakon se trebao restrukturirati u suradnji s relevantnim državnim tijelima, bez medijske pažnje, osobito ne one međunarodne. Ishitrena reakcija medija, možda utemeljena jer je riječ o zemlji homofobne politike (2013. zabranjeno je’ širenje gay propagande’ među mladima), dovela je do toga da se zakon povezuje isključivo s LGBTQ osobama, te vodi stigmatizaciji i neprijateljskoj atmosferi koja bi mogla dovesti i do aktiviranja problematičnih odredbi.

WHO bi do 2017. godine trebao objaviti revidiranu klasifikaciju bolesti, a zagovara se da se iz nje izuzme, odnosno depatologizira transspolnost. [J.J.] Reuters/TheDailyBeast


Povezano