Objavljeno

‘Poremećaji seksualnog ponašanja’ kao kontradikcija za vožnju u Rusiji

Novi ruski pravilnik o sigurnosti na cesti, proširio je listu zdravstvenih stanja koja će pojedincima onemogućavati izdavanje vozačke dozvole, uključujući transrodne, bi-rodne i aseksualne osobe.

Premijer Dmitry Medvedev je ovu odluku potpisao 29. prosinca prošle godine, a stupila je na snagu 6. siječnja 2015. Dokument je usvojen u okviru državnog programa sigurnosti u prometu koji teži smanjiti broj prometnih nesreća na ruskim cestama.

Odredba navodi ‘poremećaje osobnosti i ponašanja kod odraslih F60-F69’, definirane prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i srodnih zdravstvenih problema (ICD-10), kao kontradikciju za vožnju.

Navedeni poremećaji uključuju poremećaje seksualnog ponašanja poput transseksualnosti, transvestizma, fetišizma, voajerizma, sadomazohizma, pedofilije, ekshibicionizma, nekrofilije, no ICD-10 ističe da se seksualna orijentacija po sebi ne smatra poremećajem osobnosti.

Prema ruskoj odredbi ‘seksualni poremećaji’ smatrat će se preprekom upravljanju automobilom ako uzmu ‘kronični i produženi’ oblik s ‘ozbiljnim ili trajnim bolnim simptomima“.

Ona također uključuje osobe koje pate od shizofrenije, mentalnih i afektivnih poremećaja, epilepsije, nasljednih očnih oboljenja, osobe niže od 150 centimetara, kao i patološke kockare i kleptomane.

Članica Predsjedničkog vijeća za ljudska prava Elena Masjuk, kritizirala je odredbu navodeći kako je „nepravedno ograničiti pravo na upravljanje vozilom osobama koje pate od poremećaja rodnog identiteta i seksualne preferencije“. Ona smatra, dodala je kako bi se „trebalo konzultirati s međunarodnom pravnom praksom takvih ograničenja da bi se vidjelo je li zabrana opravdana“.

Valerij Evtušenko iz ruskog psihijatrijskog udruženja izrazio je zabrinutost zbog ovakvih ograničenja kazavši kako će “ljudi izbjegavati traženje psihijatrijske pomoći zbog straha od zabrane“.

Udruženje ruskih odvjetnika za ljudska prava kritiziralo je ovu ‘diskriminatornu’ odluku vlade, a pojašnjenje planiraju tražiti na Ustavnom sudu, te traže podršku međunarodnih organizacija za ljudska prava. [Ž.V.] RT/TheGuardian


Povezano