Objavljeno

Monsanto na sudu zbog ekocida i zločina protiv čovječnosti

Američki poljoprivredni div Monsanto zbog zločina protiv čovječnosti i okoliša te ekocida ove će godine odgovarati na Međunarodnom sudu u Haagu.

Poznato je da Monsanto u američkim mainstream medijima uživa povlastice zbog svojih snažnih veza i uspješnog lobiranja na Capitol Hillu. Ipak, u ostalim krajevima svijeta države uglavnom izbjegavaju suradnju s ovom kompanijom, a često je čak i zabranjuju.

Monsanto je do sada često prakticirao i podizanje sudskih tužbi protiv poljoprivrednika, a ovo je prvi put da će se i sam naći na optuženičkoj klupi. Udruge predvođene organizacijama poput The Organic Consumers Association (OCA), IFOAM International Organics, Navdanya, Regeneration International (RI) i Millions Against Monsanto podigle su optužnicu protiv Monsanta zbog zločina protiv okoliša i čovječanstva te ekocida. Suđenje će se održati ove godine u Haagu, od 12. do 16. listopada, kada će na Svjetski dan hrane Monsantu biti izrečena presuda.

Ova je vijest javno obznanjena krajem prošle godine u izvješću koje je grupa organizacija Monsanto Tribunal predstavila na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu.

Ronnie Cummins, predsjednik Udruge organskih potrošača na konferenciji je istaknuo kako smatra da je krajnje vrijeme da Monsanto odgovara za zločine protiv čovječanstva i okoliša. Na konferenciji je utvrđeno kako se čovječanstvo trenutno suočava s najvećom prijetnjom u proteklih 100 do 200 000 godina evolucije, globalnim zatopljenjem i klimatskim promjenama. Osim što je enormno povećana količina ugljičnog dioksida, metana i dušikovog oksida u atmosferi i zabilježena nedovoljna količina ugljične organske tvari u tlu, industrijsko šumarstvo, industrija otada i otpadnih voda kao i poljoprivredna biotehnološka industrija doslovno su uništili prirodan kapacitet plodnog tla Zemlje.

Suđenje Monsantu oslanjat će se na ‘Smjernice o poslovnim i ljudskim pravima’, dokument koji je UN prihvatio 2011. godine. Također će se procijeniti potencijalna kaznena odgovornost Monsanta na temelju Rimskog Statuta na kojemu se temelji Međunarodni kazneni sud u Haagu te će se razmotriti i je li reforma međunarodnog kaznenog prava opravdano uključila ekocid kao teško kazneno djelo.

Međunarodni kazneni sud koji je osnovan 2002. godine u Haagu, utvrdio je da je progon ekocida kao kaznenog djela jedini način da se osiguraju i zaštite prava čovjeka na zdrav okoliš. MarchAgainstMonsanto

Povezano