Objavljeno

Mirela Čavajda, Vanja Jurić i Are You Syrious? dobitnice Nagrade Nada Dimić

Foto: promo

Fond za druge u utorak je nagrade “Nada Dimić” za promicanje društvenih sloboda dodijelio Mireli Čavajdi, odvjetnici Vanji Jurić i organizaciji Are you Syrious?, a nagradu “Vesna Kesić” za kritičko novinarstvo novinarki Tamari Opačić.

Fond za druge utemeljili su aktivisti Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković, a dodjeljuje nagrade s ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive.

Ovogodišnje nagrada Nada Dimić dodijeljena je Mireli Čavajdi, čiji je prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe uzbunio hrvatsko društvo, ali i njezinoj odvjetnici Vanji Jurić, koja je dala iznimni doprinos u borbi za ostvarivanje njezinih prava.

Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj. Njezin postupak, odluka da javno iznese svoj slučaj i javno zahtijeva provedbu zakona izniman je primjer građanske hrabrosti, u kojoj se izložila neprijateljskoj javnosti iako to nije morala učiniti, a u korist tisuća drugih žena u Hrvatskoj,” istaknula je u obrazloženju nagrade članica žirija, novinarka Snježana Pavić.

Mirela Čavajda i Vanja Jurić odlučile su novčani dio donirati udruzi ”Sjena” koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

U obrazloženju druge nagrade “Nada Dimić”, koja je pripala organizaciji Are You Syrious?, navodi se da je organizacija poklazala “ljudsku stranu našeg društva, onu empatičnu i smislenu stranu … koja je postala iskra tople solidarnosti i dobrodošlice, borbe za jednakost svih ljudi i simbol da ne smijemo zažmiriti na jedno oko kad se u naša imena čini nepravda i produžuje patnja drugih.”

Prošle godine ustanovljena nagrada “Vesna Kesić” za hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima, dodijeljena je novinarki Tamari Opačić za priču o Iračaninu Omaru Mahdiju.

Tom pričom razotkrila je način na koji se pravosudni i policijski sustav ponaša, odnosno vrši represiju nad tražiteljima međunarodne zaštite u Hrvatskoj,” istaknula je u obrazloženju članica žirija, novinarka Danka Derifaj.


Povezano