Objavljeno

Mlade žene predvode demokratske prosvjede u Tajlandu

Nezabilježeni val prosvjeda diljem Tajlanda u proteklih nekoliko mjeseci predvode učenice i studentice. One zahtijevaju demokratske reforme te progovaraju protiv patrijarhata koji kontrolira najvažnije tajlandske institucije – vojsku, monarhiju i budističko svećenstvo.

Osim poticanja vladajućih da prihvate nove ideje, prosvjednici i prosvjednice progovorile su o nekim od tema koje se rijetko pojavljuju u javnom prostoru, primjerice, pravo na pobačaj, porez na higijenske uloške i školska pravila koja djevojke prisiljavaju na staromodni oblik ženskosti.

“Monarhija i vojska drže svu moć u zemlji,” kazala je Panusaya Sithijirawattanakul, jedna od studentica koje predvode političku opoziciju. “Nije me strah priznati da muškarci imaju gotovo svu moć u Tajlandu.”

Prosvjedi su motivirani i otporom prema vojsci, koja je 2014. izvela puč tvrdeći da štite palaču od njezinih kritičara.

Stav vlasti prema ženskim pravima osobito je antagonizirao aktivistkinje. Premijer Prayuth Chan-ocha, vođa puča, odbacio je ideju rodne ravnopravnosti unatoč tome što se nalazi na čelu nacionalnog odbora posvećenog upravo toj temi.

“Još od puča društvo muške nadmoći sve više jača,” izjavila je Chumaporn Taengkliang, suosnivačica političkog udruženja Women for Freedom and Democracy koji suorganizira antivladine prosvjede u Bangkoku. “To se mora promijeniti. Žene više neće biti u pozadini. One su danas na prvoj liniji fronte,” rekla je Taengkliang. New York Times


Povezano