Objavljeno

Miranda July: Kada sporedni likovi postaju glavni

Neki ljudi cijeli život provedu u drugom planu, kao sporedni likovi ili statisti. Na kraj tome odlučila je stati svestrana američka umjetnica Miranda July, široj javnosti poznatija iz sfere filmske umjetnosti, kao redateljica filmova poput Me and You and Everyone We Know.

Performerica, scenaristica, glumica i redateljica July bavi se i fotografijom, te je u suradnji s Roe Ethridge osmislia fotografski projekt Vice photos.

Naime July i Ethridge su odabrale niz scena iz legendarnih američkih filmova, zamrznule željene trenutke i odlučile dublirati aktere iz scena koje vjerojatno ni najgorljiviji zaljubljenici nagrađivanih filmova ne pamte. Slučajni prolaznici, likovi bez teksta i osobe koje samo popunjavaju kadar izvađene su iz konteksta te im je dana potpuno nova, glavna uloga.

Sama Miranda July na fotografijama koje prati estetika Cindy Sherman reinterpretira pozicije i geste statista, odjevena u odjeću koja potpuno rekonstruira kostimografiju s filma.

Autorice projektom žele naglasiti propitivanje životnih pozicija i životnih uloga, ciljajući na ohrabrivanje, podupiranje i vlastitu realizaciju.

U projektu Vice photos Al Pacino, Dustin Hoffman ili Olivia Newton John postaju sasvim sporedne uloge, a glavne sada preuzimaju statisti, odnosno sama July, u filmovima Kramer protiv Kramera, Briljantina i Kum. [I.D.] Pogledaj.to…


Povezano