Objavljeno

Margaret Atwood i Bernardine Evaristo podijelile nagradu Booker za 2019.

Margaret Atwood i Bernardine Evaristo na dodjeli Man Booker nagrade u Londonu REUTERS/Simon Dawson

Članovi i članice žirija koji odlučuje o dobitniku/ci prestižne književne nagrade Booker zaobišli su pravilnik kako bi po prvi put u gotovo 30 godina nagradu dodijelili dvjema osobama: Margaret Atwood i Bernardine Evaristo.

Bookera su dosad dobitnici dijelili samo dva puta: 1974. (Nadine Gordimer i Stanley Middleton) i 1992. (Michael Ondaatje i Barry Unsworth), nakon čega je doneseno pravilo da se nagrada “ne može dijeliti ili uskratiti”.

Atwood je nagrađena za roman The Testaments, nastavak Sluškinjine priče, a Evaristo za roman Girl, Woman, Other ispričan glasovima 12 različitih likova, većinom crnkinja. Atwood je već dobila Bookera 2000. za roman The Blind Assassin, dok je Evaristo postala prva crna autorica koja je dobila ovu nagradu.

Dobitnik/ca nagrade dobiva i 50 000 funti, koje su Atwood i Evaristo podijelile. Evaristo je kazala da će novac iskoristiti da otplati hipoteku, a Atwood se našalila da je “prestara” i već posjeduje “previše torbica” da bi novac potrošila na sebe, nego će ga donirati humanitarnoj organizaciji Indspire koja štiti autohtono stanovništvo Kanade.

U obrazloženju žirija (koji su činili Peter Florence, Liz Calder, Xiaolu Guo, Afua Hirsch i Joanna MacGregor), navodi se da su oba romana “potpuno angažirana, oba su lingvistički inovativna, pustolovni su na različite načine. Tematiziraju svijet u kojem živimo i daju nam vrijedne uvide u njega te stvaraju likove s kojima se možemo poistovjetiti danas, ali i u budućnosti.” The Guardian


Povezano