Objavljeno

Malale Yousafzai dobitnica Sakharov nagrade za slobodu govora

Uoči međunarodnog dana djevojčica, koji se obilježava 11. listopada svake godine, Europski parlament dodijelio je ovogodišnju Sakharov nagradu za slobodu govora, pakistanskoj feminističkoj aktivistici i zagovarateljici za obrazovanje djevojaka, šesnaestogodišnjoj Malale Yousafzai.

“Dodjelom nagrade Saharov Malali Yousafzai, Europski parlament priznaje nevjerojatnu snagu te djevojčice. Malala se hrabro bori za prava sve djece na obrazovanje. Prava djevojčica su uvelike zapostavljena. Malala se hrabro oporavila od napada talibana i sada se elokventno bori za temeljne i pravedne stvari. Ne smijemo zaboraviti da se Malali još uvijek prijeti u Pakistanu”, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Malale, pogođena nasilnim talibanskim režimom u Pakistanu, koji je prijetio uskratiti temeljna ljudska prava, svoj je prvi javni govor održala još 2008. godine pod nazivom Odakle talibanima pravo da mi oduzmu pravo na obrazovanje?

Nakon što su početkom 2009. godine sve ženske škole pod talibanskom kontrolom konačno i zatvorene, Malala Yousafzai pokrenula je pod pseudonimom blog za BBC u kojem je započela svoju borbu i zagovaranje za ženska prava i pravo na obrazovanje.

Nedugo nakon što joj je identitet razotkriven, krajem 2012. godine, bila je čak i metom pokušaja ubojstva te je ranjena hicom u glavu i vrat.

U nedavnom impresivnom gostovanju za američku televizijsku emisiju The Daily Show, u kojem je govorila o važnosti obrazovanja i osnaživanja žena, svojim je iskrenim pacifističkim stavovima i uvjerenjima ostavila voditelja emisije i gledateljstvo bez riječi, potaknuvši istodobno rasprave o tome da bi ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir mogla dobiti upravo ona. [T.N.] European Parliament News

https://www.youtube.com/watch?v=f506lCk6Tos


Povezano