Objavljeno

Makedonska ‘banka hrane’ za pomoć najsiromašnijima

U posljednje se vrijeme u Makedoniji, zemlji kojom vlada veliko siromaštvo, javlja trend lokalnih humanitarnih inicijativa i udruga koje se koriste društvenim mrežama i medijima kako bi potakli korisnike na pomaganje najpotrebnijima.

Nedavne studije su pokazale kako više od 60,000 Makedonaca spada u grupu pothranjenih, a da više od 600,000 ljudi (30% stanovništva) živi u siromaštvu. Grupu najsiromašnijih sačinjavaju uglavnom nezaposlene i neobrazovane osobe te članovi brojnijih obitelji (47% njih živi u obitelji s 5 ili više članova).

Na društvenim mrežama udruge traže donacije u hrani i odjeći za pomoć građanima Makedonije. Organizacija Hrana za sve zagovara formiranje banke hrane, neprofitne humanitarne organizacije koja bi onima koji si to ne mogu priuštiti dijelila besplatnu hranu. Sličnim se bavi i inicijativa Podijeli hranu koja se oglašava putem Facebooka.

Mogućnosti bloga koristi udruga Pogled na istinu dokumentirajući redovito posjete građanima te ponekad šaljući fotografije direktno donatorima kako bi dobili dokaz da je donacija stigla u prave ruke. Pomoć dobivaju samohrani roditelji, ali i mnogočlane obitelji kojima nedostaju potrepštine za djecu, kućanski aparati i sl.

Ovakvim korištenjem društvenih mreža vraća se vjera u solidarnost građana, ali i u korisnost samih mreža. [A.G.] GlobalVoices


Povezano