Objavljeno

Madonna gradi 10 škola u Malawiju

BuildOn (Izgradimo) je nevladina organizacija sa sjedištem u SAD-u koja je izgradila preko 50 škola u Malawiju (Afrika) te 427 škola diljem svijeta.

Njihov cilj je prekinuti začarani krug neimaštine, nepismenosti i malih očekivanja prema promjenama u okruženju i obrazovanju zemalja slabih mogućnosti. Počasni član im je predsjednik Barack Obama kao i Madonna koja je posvojila čak dvoje djece iz Malawija, zemlje u kojoj je AIDS od gotovo milijun djece napravio siročad.

Pjevačica je svojevremeno bila u središtu kontroverzi zbog usvajanja djece Davida Banda i Mercy James te prozivana od strane skupine za ljudska prva koji su tvrdili kako je dobila poseban tretman od dužnosnika.

No, unatoč tome usmjerila se na viši cilj. Nakon što je potrošila 3,8 milijuna dolara na projekt izgradnje škola za Malawi sa svojom organizacijom Raising Malawi koji se nikad nije ostvario, kreće sa nastavkom pod okriljem buildOn-a. Naime, projekt izgradnje moderne škole za 400 djevojčica 2010. je prekinut nakon što je otkriveno da je uprava zaklade pronevjerila veliku svotu novaca. Uprava je otpuštena zbog kritika prekoračenja koje su uključivale i „čudne rashode“ u plaćama, automobilima, uredima i golf članstvima. Uz pronevjere, pojavile su se prepreke u prisvajanju zemljišta i pregovorima s farmerima. Iako je ranije naišla na nepovoljne prilike, Madonna sada konačno može obaviti svoju misiju.

„Projekt predstavlja veliki prioritet u mom životu i vrlo sam uzbuđena što uz pomoć buildOn-a možemo održati naše nastojanje da se krene učinkovito naprijed“ objavila je Madonna u svom priopćenju za medije.

U nastojanjima izvršavanja projekta i praćenja plana unatoč zaprekama na putu, Madonnu je pohvalio i Trevor Neilson koji pomaže usmjeravanju projekta kao partner Svjetske dobrotvorne udruge (Global Pilantrophy Group).

Izgradnja bi trebala započeti 30. ožujka sa planiranim krajem u lipnju 2013., a škole će biti kapaciteta za 1000 djece. AFP,  BlnTimes.com… [I.C.]


Povezano