Objavljeno

Mađarska: Najautoritarniji režim EU

Tena Erceg za Novosti donosi odličan tekst Orbanizam u srcu Europe, u kojem govori o novom iznimno restriktivnom zakonu o medijima kojeg je donijela mađarska vlada premijera Viktora Orbána. “Novim medijskih ustavom” u Mađarskoj, svi javni i privatni, elektronski, tiskani i online mediji, uključujući i one “koji su locirani u drugim zemljama”, bit će stavljeni pod kontrolu državnog Vijeća za medije. Vijeće je u potpunosti sastavljeno od članova vladajuće stranke desnog centra Fidesz, a njegovu predsjednicu Annamáriju Szalai direktno je postavila vlada, i to na mandat od devet godina.

 

Vijeće će imati ovlasti istraživati, prosuđivati i određivati kazne medijima koji prekrše pravilo o “uravnoteženom izvještavanju”, povrijede “ljudsko dostojanstvo”, ili “neispravno” prikažu materijale koji sadrže seks, alkohol i nasilje. Za prekršitelje su predviđene globe do 700 tisuća eura za televizije i radija, 90 tisuća eura za dnevne novine, 36 tisuća za tjednike i sedam tisuća eura za osobe.

Kažnjeni mediji moći će se žaliti tek nakon izvršenja kazne, a dugotrajni i skupi žalbeni postupak pobrinut će se da manji i neovisni mediji pritom bankrotiraju. Pročitajte cijeli tekst na Novossti.com, a Lupiga.com prenosi isti tekst, koji je dodatnom opremom i boldanim dijelovima možda malo prohodniji za čitanje.


Povezano