Objavljeno

Lidija Prišing: Analiza ‘Apokalipse danas’

Pročitajte odličnu analizu filma Apocalypse Now (1979, r. Francis Ford Coppola) Apokalipsa danas: muška komedija autorice Lidije Prišing. Riječ je o tekstu predavanja održanog 16.11.2010. u okviru “Filmova koji nas gledaju” (FB), beogradskog ciklusa predavanja o filmovima koji su ostavili (estetski, politički, ideološki, filozofski) trag na generacije svojih gledatelja/ica. Prišing je trenutno na doktoratu na Katedri za teoriju umetnosti i medija Univerziteta Umetnosti u Beogradu, a autorica je knjige Ideološke reprezentacije Apokalipse danas, 2008).

“Dajući prednost stvarnosti, živi se u fantaziji – to je muški princip; dajući prednost fantaziji, stvarnost se menja – i tada je u pitanju ženski princip – i to su dve logike koje su nam na raspolaganju. Film Apokalipsa danas prikazuje samo ovaj prvi slučaj, fantaziju koja se uzima kao stvarnost i koja je zbog toga regulativni sastojak jednog društvenog, ekonomsko-političkog status quo-a.

Apokalipsa danas je apokalipsa bez prestanka, apokalipsa koja može da traje večno. A ono što je tu da olakša da se podnese večnost apokalipse jeste zabava.”

Pročitajte cijeli tekst.

Osim što se veselimo tekstu koji koji će slijediti nakon 7. 2. 2011. kada će Prišing održati predavanje Kad stvar propriča – ljudski i ne-ljudski govor, ljudska i ne-ljudska subjektivnost u filmu Planeta majmuna, kao analizu filma Planet of the Apes (1968), ne možemo odoljeti a da za kraj ne izdvojimo iz konteksta jednu rečenicu iz analize Apokalipse danas: “Ako, dakle, lišimo Kurca ozbiljnosti i patetike koja je svojstvena njegovom liku, vidimo koliko je njegov lik apsurdan i smešan.”


Povezano