Objavljeno

Le Zbor podrška Pussy Riot

Povodom izricanja presude ruskoj feminističkoj punk skupini Pussy Riot, koje su optužene za huliganizam iz vjerske mržnje ili neprijateljstva, Le Zbor se okupio u znak podrške djevojkama i kritike Putinove politike prema političkim neistomišljenicima.

Tri djevojke iz Pussy Riot u zatvoru se nalaze od ožujka zbog akcije u crkvi kada su otpjevale pjesmu “Djevice Marijo, otjeraj Putina” čime su htjele pokazati reakciju mnogih Rusa na poziv patrijarha da se glasa za Vladimira Putina na predsjedničkim izborima 4. ožujka 2012. godine. “Performans u crkvi Krista Spasitelja nije bio motiviran vjerskom mržnjom. U Crkvi nismo izrekli nijednu uvredljivu riječ na njen račun, na račun vjernika
ili Boga”.

Optužene su i proglašene krivima za huliganizam, iako ruski zakon propisuje da je za takvu optužbu potrebno učiniti materijalnu štetu ili nekome ugroziti zdravlje, što članice Pussy Riota nisu učinile.Sramotan i dugotrajan proces koji se vodi protiv ruskih aktivistkinja očit je dokaz sprege Crkve i Države, opstanka totalitarnog režima pod krinkom demokracije te nepoštivanja ljudskih prava.

Mnogobrojnim akcijama podrške Pussy Riot diljem svijeta, Le Zbor se pridružio dvjema akcijama na sekularnom i klerikalnom tlu: pred veleposlanstvom Ruske Federacije kao i u zagrebačkoj katedrali.

„Smatramo da treba podržati borbu ruskih aktivistkinja jer smo i mi u Hrvatskoj suočene sa sustavnim uplitanjem crkve u politiku i obrnuto. Političari često koriste osjećaje vjernika ne bi li se promovirali u kampanjama, a Crkva se također prerevno bavi sekularnim temama poput uređivanja zakona o istospolnom partnerstvu, medicinski potpomognutoj oplodnji ili seksualnom odgoju, a nisu joj strane ni preporuke s propovjedaonice za koga glasati ili ne na parlamentarnim izborima. Tako je i blagdan Velike Gospe obilježilo mnoštvo diskriminatornih poruka s oltara. Smatramo da je nedopustivo da vjerske dogme utječu na zakonodavstvo i funkcioniranje sekularne države.“


Povezano