Objavljeno

Lansiran novi regionalni portal – Bilten

Danas je pokrenut novi regionalni portal pod nazivom Bilten koji analizama pokriva političke, ekonomske i društvene procese u zemljama šire regije: Rumunjskoj, Bugarskoj, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj.

Portal će se ažurirati svakim radnim danom i nastojat ponuditi alternativu prevladajućem medijskom tretmanu regije kroz crnu kroniku ili kroz prizmu natjecanja za “privlačenje stranih investicija” i eurointegracije, te ponuditi tekstove koji će, neopterećeni akademskim žargonom i populističkim pojednostavljivanjima, pružiti uvid u društvene, političke i ekonomske procese u navedenim zemljama i nastojati uspostavljanjem kontinuiteta pridonijeti razumijevanju strukturne dimenzije tih procesa.

Jedna od ključnih motivacija pri pokretanju Biltena bio je stav da manjak sustavnog praćenja društvenih i političkih zbivanja u regiji presudno sužava okvir razmišljanja i diskusija o drukčijim razvojnim modelima i progresivnim politikama. Ne zbog nekakvog emotivnog odnosa prema regiji već iz prepoznatih strukturnih uvjeta koje zemlje u okruženju dijele. Prepoznavanje istih procesa u susjednim zemljama čini presudan pomak u razumijevanju ekonomskih i političkih odnosa, prvenstveno krizom potvrđenog neuspjeha tranzicijskog puta. Oni se više ne mogu svesti na slučajna zastranjenja pojedinih zemalja, korumpiranost pojedinih političkih elita ili inherentnu nesposobnost pojedinih naroda da žive evropskim stilom.

Bilten će opsegom obuhvaćati i primjere iz svakodnevnog života koji neposredno utječu na živote ljudi, npr. analize slučajeva pojedinih poduzeća ili slučajeva nacionalne ili spolne diskriminacije, ali i analize makroekonomskih tendencija ili novih zakonskih aranžmana. Cilj je uspostaviti poveznice između različitih razina društvenog i političkog života i time pridonijeti razvoju političke edukacije i imaginacije.

Funkcija Biltena je i pružanje prostora za otvorene diskusije na lijevom političkom spektru. Za razmjenu mišljenja koja nadilazi okvire izolirane supkulture, ali i koja širenjem političke perspektive ne želi nimalo riskirati osnovna politička načela demokracije, socijalne pravde i jednakosti.

Na portalu danas možete čitati analize izbora i postizbornih kalkulacija u Srbiji, političke atmosfere uoči euroizbora u Sloveniji, dilema u kojima su se našli bosanskohercegovački prosvjednici, te reportažu iz Sinja, o propadanju hrvatske provincije u tranziciji.


Povezano