Objavljeno

Kršćani i konzervativci protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Online platforma Citizen GO koja se bavi promicanjem kršćanskih vrijednosti u proteklih godinu dana pokrenula je niz inicijativa i peticija kojima želi stati u obranu ‘života, obitelji i ljudskih prava’. Njihove peticije često se mogu naći na stranicama prijateljskog im portala Željke Markić, a nedavno su u javnosti izazvali podsmijehe peticijom kojom od Disneya žele zatražiti da zaustavi pretvaranje svog popularnog animiranog lika, kraljice Else, u lezbijku.

Kako ne bismo ostale zakinute za informacije o njihovim aktivnostima, predbilježile smo se na njihovu mejling listu. Nažalost, CitizenGO se još uvijek ne bavi temama kao što su siromaštvo, nasilje ili nezbrinuta djeca, jer je svoje aktivnosti usmjerio na pitanja koja smatra daleko važnijima.

Tako na njihovim stranicama možete pronaći peticiju ‘Zaustavite nametanje homoseksualnog programa u UN-u’ protiv osnivanja ureda posebnog izvjestitelja koji bi osigurao zaštitu posebnih prava LGBT grupama u državama članicama EU, ali i hvalevrijednu inicijativu ‘Prestanite poticati nesnošljivost i mržnju na Amazonu’ kojom od Amazona traže da iz svoje ponude makne otirač za noge s motivom hrvatske zastave.

Ovih su dana pokrenuli peticiju protiv pokretanja postupka ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kojeg je u studenom prošle godine najavio premijer Andrej Plenković.

Podsjećamo, Hrvatska je Istanbulsku konvenciju potpisala još 2013. godine, međutim danas je ona jedina potpisnica koja istu nije ratificirala.

Cilj Istanbulske konvencije je izraditi sveobuhvatni okvir, politike i mjere za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, promicati međunarodnu suradnju radi suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te pružiti potporu i pomoć organizacijama i nadležnim tijelima za provedbu zakona. Taj cilj većini desničara_ki i konzervativaca_ki čini se sumnjivim, jer, kako smatraju, promovira ‘rodne ideologije’, odnosno uvodi pojam ‘roda’ koji označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.

Da u Hrvatskoj ne postoje društveno nametnute rodne uloge smatra i Bruna Esih, koja je ovih dana u Saboru glasala protiv ratificiranja Istanbulske konvencije. S njom se slaže i Ladislav Ilčić, koji bi uskoro mogao postati posebni savjetnik potpredsjednika Vlade Davora Stiera.

“Žalosno je što se u takav dokument, umjesto da se iskoristi taj konsenzus ubacuje rodna ideologija.” kazao je Ilčić, dodavši kako se boji da će majčinstvo uskoro u Hrvatskoj proglasiti društveno nametnutim konstruktom te da će se umjesto o ocu i majci govoriti o ‘roditelju 1 i roditelju 2’.

I dok inicijative poput Citizen GO-a, zajedno s Esih i Ilčićem inzistiraju na borbi protiv ‘rodne ideologije’, aktivisti i aktivistkinje za ženska ljudska prava u državi u kojoj je u proteklih 10 godina ubijeno gotovo 300 žena nastavljaju raditi na prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama.

Piše: Emina Hermann


Povezano