Objavljeno

Konzervativne struje vrše sve veći pritisak na zakonsko pravo na pobačaj

Nakon ‘molitvenih akcija za život’, članova/ica Centra za nerođeni život Betlehem, koje su se na putu do Ginekološkog odjela zagrebačkog KBC-a Sestara milosrdnica održale u ožujku i travnju, počevši od danas pa sve do studenog planiraju se daljnje akcije kojima će se članovi Centra molitvom boriti protiv zakonom zagarantiranog prava na pobačaj u Zagrebu, Sisku, Splitu, Osijeku, Vinkovcima i Rijeci.

“Akcija ’40 dana za život’ pod krinkom promicanja vrijednosti jedne vjerske skupine zapravo služi kao borba za stjecanje političke pozicije i moći te nametanja javnosti određenih pitanja … Apsurdno je da se ponovno stvara predodžba ugroženosti većinske skupine u društvu i njezinog svjetonazora te da se s ciljem jačanja pozicija moći i stvaranja pritiska na javnost koriste metode borbe protiv nasilja. Naime, ne bi li kreirali atmosferu panike koja bi naposljetku dovela do zabrane pobačaja, prosvjednici se ponašaju kao da je u Hrvatskoj netko prisiljen na taj medicinski zahvat”, ističe Paula Zore, članica Ženske sobe – Centra za seksualna prava.

Također, recentno istraživanje, koje su ispred Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) proveli Nataša Bijelić i Amir Hodžić, pokazalo je da je ženama u Hrvatskoj prekid trudnoće sve teže dostupan.

Za početak, Ministarstvo zdravlja nije osiguralo mehanizme praćenja i kontrolu provedbe postupka, a unatoč zakonskoj obvezi, sve zdravstvene ustanove koje vrše pobačaje i dalje ne podnose propisana izvješća, što omogućava različite malverzacije. Umjesto da se dodatni napori usmjere na sprečavanje takvih malverzacija, vjerske su se inicijative još jednom odlučile fokusirati na pravo koje je na ovdašnjim prostorima izboreno prije više od 60 godina.

U vremenima ekonomske krize, kada sve više žena ostaje bez posla, zahvat teže dostupnim čini i njegova cijena, koju u slučaju legalno induciranog prekida trudnoće ne pokriva HZZO. U javnim bolnicama njegova se cijena u prosjeku kreće od 1,500 do 2,500 kuna, a u privatnim ustanovama oko 3,500 kuna. Sve i da imaju toliko novca, ženama nije zajamčeno da će bez prepreke moći ostvariti svoje pravo.

Naime, iako se prekid trudnoće obavlja u 32 zdravstvene ustanove, istraživanje CESI-ja pokazalo je da pobačaj nije dostupan u svakoj bolničkoj ustanovi ovlaštenoj za ovaj postupak i to ponajprije zbog pozivanja liječnika na prigovor savjesti.

“Putem prigovora savjesti zdravstveni djelatnici koriste svoju poziciju autoriteta kako bi nametnuli osobna uvjerenja pacijenticama koje su u potpunosti ovisne o njima i o zdravstvenoj zaštiti koju im pružaju. Prigovor savjesti narušava zakonsko pravo na zdravstvenu zaštitu i poziva na diskriminaciju osoba kojima je potrebna određena usluga u javnim ustanovama te je u neskladu s etičkom obvezom služenja javnosti”, objašnjava Nataša Bijelić.

Zbog prigovora savjesti, u pojedinim općim bolnicama u Našicama, Požegi, Vinkovcima i Kninu pobačaji uopće ne izvode, a najveći broj medicinskog osoblja koje se koristi ovim pravom zabilježen je u Zagrebu, zbog čega je u nekoliko navrata morala reagirati i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

“Zdravstvene ustanove i druge pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost nemaju pravo uskratiti liječnicima pravo na priziv savjesti, ali moraju osigurati pacijentici pristup zakonski propisanim i dopuštenim uslugama. Načelno preporučujem da se priziv savjesti ne koristi kao kolektivno, nego isključivo kao individualno pravo, te da zdravstvene ustanove i druge pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost osiguraju pristup ostvarivanja prava na pobačaj”, ističe Ljubičić.

Aktualni događaji upućuju i na to da se Hrvatska pridružila trendu koji već neko vrijeme jača u regiji. U Srbiji je pitanje opstanka nacijeorganizacijom izložbe fotografija fetusa na dnevni red nedavno postavio Srpski narodni pokret 1389, a u Makedoniji je borba konzervativaca u listopadu prošle godine rezultirala donošenjem Zakona o prekidu trudnoće, zahvaljujući kojem je ženama pobačaj sada dopušten samo jedanput godišnje, uz obavezni odlazak na savjetovanje o prednostima nastavka trudnoće; drugi ga put žena može obaviti samo ako se utvrdi da trudnoća predstavlja opasnost po njezin život ili u slučaju silovanja. [T.O.] Novosti


Povezano