Objavljeno

Konfetima na Europsku središnju banku

Šef Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi bio je nemalo iznenađen kada mu je u srijedu, usred konferencije za novinare u Frankfurtu na stol skočila aktivistkinja Josephine Markmann, piše EU Observer.

Dvadesetjednogodišnja studentica filozofije Markmann, obasula ga je papirima i papirnatim konfetima te uzvikivala ”Zaustavite diktaturu Europske središnje banke!“, no zaštitari su ju ubrzo uspjeli udaljiti iz prostorije, a konferencija je potom nastavljena.

Neki Europljani ljutiti su zbog mjera štednje koje je njihovim zemljama nametnula Europska unija, a u nekim slučajevima te mjere su utemeljene na pravilima ECD-a, a ovom je akcijom taj problem naglašen.

Josephine Markmann donedavno je pripadala aktivističkoj skupini Femen s kojom je sudjelovala u raznim prosvjedima, a od kojih se ističu oni protiv posjete ruskog predsjenika Vladimira Putina Njemačkoj, protiv katoličke crkve, zalagala se za prava tuniških žena, a zbog tih je akcija nerijetko boravila i u zatvoru.

Još uvijek nije jasno je li prosvjednica djelovala samostalno ili pripada nekog aktivističkoj grupi, no kako je sama navela na društvenim mrežama ova akcija nije povezana s Femenom. [Z.B.]


Povezano