Objavljeno

Knjige za zatvorske knjižnice, a Pisce u zatvor!

S namjerom da se književnost dovede na nove lokacije i predstavi najrazličitijim publikama, udruga Skribonauti pokrenula je seriju književnih tribina u kojima osamnaest autorica i autora posjećuje zatvore diljem Hrvatske i susreće se sa zatvorenicima kroz književnost.

Zajedno s udrugom Attack, Skribonauti provode trajnu akciju sakupljanja knjiga za zatvorske knjižnice, a sve ovo zajedno čini projekt Pisce u zatvor! koji se iznimno u srijedu, 4. srpnja s početkom u 19h, premješta iz zatvora u Booksu.

Koje su pisci već pritvoreni, tko ih je (ne)poznat tamo dočekao, kako su ih primili zatvorenici i zatvorenice zatvora u Karlovcu i zatvora Remetinec, i što tamo treba i može književnost, pokazat će Ivana Simić Bodrožić, Mima Simić i Neven Vulić, uz pomoć Paule Zore i Luize Bouharaoua. Za uvid u dozu zatvorske (ne)svakodnevice odgovorna je posebna gošća ravnateljica zatvora u Karlovcu Sanja Habjanec Martinović.

Udruga Skribonauti osnovana je u Splitu 2010. s ciljem populariziranja suvremene književne produkcije kroz organizaciju javnih događanja koji promoviraju književnost u angažiranim kontekstima. Skribonauti su do sad organizirali nekolicinu književnih događanja u Splitu, a dva najznačajnija među njima bila su namijenjena nezbrinutoj djeci i zatvorenicima.

Upravo se događanje u Okružnom zatvoru na Bilicama pretvorilo u cjelogodišnju književnu tribinu koju će predstaviti u Booksi.

U projektu su do sada sudjelovali: Zoran Ferić, Neven Vulić, Tanja Mravak, Ivana Simić Bodrožić i Mima Simić.

Svi građani/ke i institucije koje žele donirati knjige to mogu učiniti na adresi: Infoshop – knjižnica Pippilotta, Pierottijeva 11, 10 000 Zagreb
ili kontaktirati organizatore/ice na info@skribonauti.com ili infolibra.p@gmail.com.


Povezano