Objavljeno

Klimatske promjene i reproduktivno zdravlje žena

Klimatske promjene i njihov utjecaj na naš život nisu novost, a borbom protiv klimatskih promjena možemo poboljšati reproduktivno zdravlje djevojaka i žena, smatra IPPF (Međunarodna federacija za planirano roditeljstvo).

Do spomenutih promjena dolazi zbog velike proizvodnje i potrošnje u pojedinim dijelovima svijeta, a u tome prednjače Europa i SAD. Iako krivci, promjene koje oni prouzrokuju najjače pogađaju osiromašena područja. Ondje su posljedice najvidljivije kod marginaliziranih skupina, a to su djevojke i žene. Upravo zbog toga važno je obrazovati ljude i usredotočiti se na ulogu održivog razvoja.

Kako navodi IPPF, 214 milijuna djevojaka i žena i dalje nema pristup kontracepciji, a u svijetu se godišnje dogodi oko 99 milijuna neplaniranih trudnoća. Ova zabrinjavajuća statistika mogla bi se smanjiti planiranim roditeljstvom koje se ostvaruje prvenstveno dostupnošću kontracepcije. Žena koja je educirana i koja ima mogućnost brinuti o svome spolnome zdravlju više će doprinositi zajednici.

Oko 200 zemalja već je potpisalo Pariški sporazum i dalo potporu UN-u za borbu protiv klimatskih promjena, a Sporazum uključuje i točke u kojima se naglašava važnost ravnopravnosti spolova te pravo na zdravlje.

Još uvijek nije kasno da se spriječe promjene s kojima se godinama borimo, a to je ostvarivo ako se pažnja usmjeri i na skupine koje su najviše pogođene klimatskim promjenama. [A.N.]


Povezano