Objavljeno

Kirurginje poručuju da se lice profesije mijenja

Ilustracija: Malika Favre

Početkom mjeseca magazin The New Yorker izašao je uz vrlo zanimljivu naslovnicu koja je prikazivala četiri lica, na pola prekrivena kirurškim maskama, u kirurškoj dvorani. Ilustracija je djelo francuske umjetnice Malike Favre, a u narednim je danima inspirirala kirurginje da ju rekreiraju na svojim radnim mjestima kako bi se suprotstavile stereotipima o svojoj profesiji.

Kirurgija možda jest jedna od profesija u kojoj dominiraju muškarci, međutim situacija se počinje mijenjati. Promjena nije brza, pa tako žene i dalje u puno većem broju prakticiraju obiteljsku medicinu i ginekologiju, dok muškarci dominiraju u područjima poput kirurgije, anesteziologije i hitne medicine, zanimanjima koja su i više plaćena i prestižnija.

Prvu fotografiju utemeljenu na ilustraciji objavila je na Twitteru 4. travnja Susan Pitt, asistentica za endokrinu kirurgiju na Sveučilištu u Wisconsinu. Pitt je uočila naslovnicu magazina i pomislila kako bi bilo zanimljivo rekreirati ilustraciju s četiri stvarne kirurginje. Okupila je još tri kolegice i prva fotografija je objavljena, a nakon nje poziv i drugima da učine isto.

Reakcija je brzo uslijedila, mnogle sukirurginje objavljivale slične fotografije uz pratnju hashtaga #ILookLikeASurgeon, koji datira još iz 2015. i slavi raznolikosti u struci. Unatoč popularnoj percepciji da su kirurzi bijeli muškarci, i ova je foto akcija na društvenim mrežama pokazala da kirurg/inja može biti bilo tko i da se lice profesije mijenja.

Osim u SAD-u slične fotografije počele su se objavljivati i u drugim zemljama, poput Engleske, Irske, Meksika, pa čak i Saudijske Arabije. Nadamo se vidjeti i lica kirurginja iz Hrvatske. [Ž.V.] Bustle


Povezano