Objavljeno

Kineske vlasti pustile na slobodu pet aktivistkinja

Aktivistkinje koje su prošli mjesec pritvorene pod optužbom remećenja javnog reda i mira puštene su na uvjetnu slobodu nakon što je njihov slučaj uzrokovao glasno negodovanje u svjetskim diplomatskim krugovima i u javnosti.

Njihov odvjetnik, Liang Xiaojun, međutim naglašava kako je petorka puštena tek na uvjetnu slobodu te postoji mogućnost ponovnog podizanja optužnice.

Podsjećamo da su Wang Man, Zheng Churan, Wu Rongrong, Wei Tingting i Li Tingting uhićene prošlog mjeseca pred sami Međunarodni dan žena, povodom kojeg su pripremale distribuciju postera i naljepnica u kampanji protiv obiteljskog nasilja.

U slučaju dokazane krivnje, mogle bi biti kažnjene s do tri godine zatvora.

 „Zadržavanje osumnjičenika/ca i njihovo pritvaranje na čak 37 dana postaje uobičajena praksa kojom policija vrši pritisak na civilno stanovništvo. To je velika prijetnja za sve one koji traže socijalnu pravdu!“, dodao je odvjetnik aktivistkinja.

Tijekom istrage kineska policija je promijenila i razlog optužnice s već spomenutog ometanja javnog reda i mira na onaj ilegalnog okupljanja koji nosi jednaku zatvorsku kaznu.

Organizacija Amnesty International izjavila je kako: „Kina mora odmah bezuvjetno osloboditi aktivistice ako su zadržane isključivo zbog mirnog izražavanja svojih prava na mišljenje, slobodu i udruživanje“. [I.S.] TheGuardian/Jezebel


Povezano