Objavljeno

Kathleen Hanna: Pussy Riot čine riot grrrl globalnim

Pussy Riot trenutno je najpopularnija grupa 2012. godine, na žalost radi povrede ljudskih prava, slobode govora i zatvorske kazne.

Mnogi umjetnici/ice kroz svoj rad i javna istupanja curama pružaju potporu, uključujući feminističke ikone i osnivačice riot grrrl grupe Bikini Kill, Tobi Vail i Kathleen Hannu, koja u intervjuu za Pitchfork objašnjava zašto aktivizam Pussy Riot-a može biti inspiracija za novi, globalni pokret koji će oživjeti feminističke umjetnike/ice diljem svijeta.

„Činjenica da se nazivaju feministkinjama, dolaze iz raznih zemalja te progovaraju o stvarima koje se inače ne smatraju feminističkim, čine me uzbuđenom. Stereotipno, ljudi misle da ako si feministkinja, samo pričaš o ženama. Ali, to je puno više o toga, sve je povezano. A čini mi se da su Pussy Riot to shvatile. Veseli me što su postale inspiracija mnogim glazbenicima/icama, pa i meni na novom albumu“, kaže Hanna.

Zanimljivim smatra i njihovo nošenje ski maski kojima žele ukazati da nemaju vođu, te kako bi osvijestile javnost da njihovim performansima riskiraju policijsku intervenciju, zatvorsku kaznu pa i nasilje. Nošenjem maske, izbjegava se i fokusiranje na izgled, ali i postiže to da svatko može biti Pussy Riot, da smo svi/e mi Pussy Riot.

Kao feministička umjetnica, odnosno glazbenica, Hanna osjeća bijes radi oduzetih im prava te se poistovjećuje s njima jer je nerijetko i sama doživjela nasilje i agresiju na svojim nastupima.

Upravo radi globalne podrške koje cure dobivaju, smatra da bi Pussy Riot mogao oživjeti feminizam diljem svijeta koji bi djelovao lokalno, na primjer „We are Pussy Riot Olympia“ ili „We are Pussy Riot Warsaw”, a promjenu učinio globalnom.

„Mnogo je žena koje su morale promijeniti svoj umjetnički izričaj kako bi izbjegle nasilje, ali one to nisu učinile, zato su njihovi ulozi puno veći. Strašno je pomisliti kako se feminističke performerice moraju bojati reakcija i ne činiti što ih je volja. Nadam se samo da to ne straši žene, već naprotiv, čini ih jačima i spremne za borbu“. Pitchfork… [A.L.]


Povezano