Objavljeno

Izvještaj: Kako se umjetničke slobode žena negiraju i marginaliziraju

Film Alankrite Shrivastave Lipstick Under My Burkha inicijalno je zabranjen u Indiji jer se „fokusira na žene“; Facebook je izbrisao prijatelje i fotografije s profila islandske umjetnice Borghildur Indriðadóttir nakon što je postavila promotivnu fotografiju za svoju izložbu Demoncrazy na kojoj se nalaze žene u toplesu; nakon upućenih prijetnji smrću zbog nastupa u Afganistanu, dramska spisateljica i glumica Monirah Hashemi se zatvorila u kuću na tri mjeseca prije nego što je premještena u Švedsku kako bi nastavila s umjetničkom karijerom.

Ovo su samo neki od primjera umjetnica čije su priče ispričane u Freemuseovom izvještaju Kreativnost označena kao pogrešna: Kako se umjetničke slobode žena negiraju i marginaliziraju (Creativity Wronged: How women’s right to artistic freedom is denied and marginalised). Prvi takve vrste, ovaj izvještaj  na osnovu slučajeva dokumentiranih u periodu od pet godina, osvjetljava nejednakost, isključivanje i zlostavljanje umjetnica i žena u publici širom svijeta. Baziran je na nekoliko desetina intervjua, a sadrži i analizu preko 90 slučajeva kršenja sloboda umjetnica i žena u publici u posljednjih pet godina.

Rodno utemeljeno ušutkivanje umjetnica i specifični izazovi s kojima se žene suočavaju često su zanemareni, što zahtjeva reakciju i djelovanje. Izvještaj je zaključen popisom više od 20 preporuka upućenih vladama, nevladinim organizacijama i organizacijama za ljudska prava, Ujedinjenim narodima, kao agentima koji bi trebali biti polazište za dijalog o politikama.

“Nakon razmatranja podataka prikupljenih tijekom pet godina, rezultati su jasni: umjetničke slobode žena su ugrožene u velikoj meri u svim dijelovima svijeta. Ženama se govori što mogu, a što ne mogu pjevati, slikati, glumiti, snimati, pohađati ili oblačiti“, rekao je dr. Srirak Plipat, izvršni direktor Frimjuza. „Postoje dokazi o rodnoj diskriminaciji i kršenju prava umjetnica i žena koje sudjeluju u kulturnom životu. Ova ograničenja su u suprotnosti s međunarodnim standardima ljudskih prava. Nužno je da vlade daju prioritet i djeluju u vezi s ovim problemom, kao i da rade na izradi konkretnih planova za bolju zaštitu umjetnica i njihove slobode izražavanja“.

Izvještaj je u PDF-u dostupan ovdje.
Freemuse.org


Povezano