Objavljeno

Irska: Pobačaj samo u slučaju smrtne opasnosti

U Irskoj je pobačaj zakonom zabranjen posljednjih 30 godina, otkako je pravo na život nerođenih zapisano u Ustav 1983. godine, No, jučer su praćeni velikom javnom raspravom, sa 127 glasova za i 31 protiv, irski parlamentarci izglasali pravo žene na prekid trudnoće.

Prema novom zakonu, žena ima pravo na pobačaj samo ako joj je život u smrtnoj opasnosti, u hitnim medicinskim slučajevima ili ako postoji opasnost od samoubojstva.

Ne postoji odredba prema kojoj žene imaju pravo na pobačaj u slučaju silovanja, ako ne mogu fizički ili emocionalno iznijeti trudnoću ili ako su fetusu otkrivene nepravilnosti. Niti žena može odlučiti hoće li pobaciti, ako je trudnoća neželjena.

No, također ne postoji zakon koji brani ženama da prekid trudnoće izvrše u drugoj zemlji. Gotovo 4.000 Irkinja otputovale su u Englesku ili Wales tijekom 2012, što znači da prosječno 11 žena dnevno pobaci izvan Irske.

Rasprava o Zakonu o pobačaju započela je nakon smrti 31-godišnje stomatologinje Savite Halappanavar koja je umrla od trovanja krvi nakon što joj je odbijen pobačaj njezina umirućeg zametka. [A.L.] Guardian…


Povezano