Objavljeno

Iranski parlament od žena želi napraviti strojeve za rađanje

Kako izvještava Amnesty International, iranski parlament razmatra dva zakona koja bi prava žena u zemlji unazadila za dva desetljeća.

Dobrovoljna sterilizacija ili vazektomija bile bi zabranjene pod novom Odredbom za povećanje razine plodnosti i sprečavanja opadanja broja stanovnika, a vjeruje se da je to druga najčešća metoda kontracepcije u Iranu.

Zakon bi također aktivno ograničavao pristup informacijama o kontracepciji, što bi kako tvrdi Amnesty rezultiralo povećanim brojem neželjenih trudnoća i ilegalnih pobačaja. Ove bi mjere dodatno otežale pristup kontracepciji, tri godine nakon što je Iran zatvorio jedini državni program planiranja obitelji.

„Vlasti promiču opasnu kulturu u kojoj su ženama oduzeta osnovna prava i smatra ih se strojevima za rađanje umjesto ljudskim bićima s temeljnim pravima da odlučuju o svojim tijelima i životima“, izjavila je direktor AI za Bliski Istok i Sjevernu Afriku Hassiba Hadj Sahraoui.

Drugi zakon odnosi se na pravo žena na zapošljavanje, te osiguravanje financijskih poticaja sucima koji odbace razvodni postupak čak i u slučajevima obiteljskog nasilja.

Prema Amnestyjevom izvješću, prva bi odredba prisiljavala poslodavce da pri zapošljavanju favoriziraju muškarce s djecom, zatim oženjene muškarce bez djece, pa oženjene žene s djecom, ostavljajući na samom kraju liste žene koje nemaju djece.

Aktivisti/kinje, uključujući i umjetnicu Atenu Farghadani, koji/e su se ovim zakonskim prijedlozima usprotivili, uhićeni su zbog organiziranja kampanja. [Ž.V.] Independent


Povezano