Objavljeno

Iranke pozivaju turistkinje da se ogluše o zakon o obveznom nošenju hidžabu

Kako sve više zapadnih turista i turistkinja posjećuje Iran, strankinje se potiče da kršenjem zakona o nošenju hidžaba, koji je u Iranu obavezan za sve žene, daju svoj glas u borbi protiv ovog restriktivnog zakona.

Ukoliko ste žena i u Iranu ste, ilegalno je da se pojavljujete u javnosti bez hidžaba, odnosno vela ili marame koji će vam prekriti kosu. Tisuće agenata i agentica u civilu patroliraju ulicama kako bi pazili da žene ne krše taj zakon, a žene koje ga ne poštuju mogu biti javno ukorene, oglobljene ili čak uhićene.

Unatoč tome, velik broj Iranki svakodnevno riskira kazne skidanjem svojih hidžaba u javnosti, a te trenutke ovjekovječuju selfie fotografijama koje kasnije stavljaju na internet u sklopu kampanje koja se suprotstavlja ovom zakonu.

Osnivačica kampanje My Stealthy Freedom, Masih Alinejad, koja je napustila Iran 2009. godine, sada radi kao novinarka u New Yorku i potiče turistkinje da se pridruže Irankama u borbi protiv zakona o obaveznom odijevanju. „Islamska Republika nalaže da čak i žene koje nisu muslimanske vjeroispovijesti moraju nositi hidžab. Kada ovakav zakon utječe na sve žene, onda je potrebno da sve žene podignu svoj glas.“, kazala je Alinejad.

Izjavila je i kako ju je na pokretanje kampanje potaknula akcija posade Air France koja je odbila letjeti do Irana nakon što im je rečeno da će članice posade tamo morati nositi hidžab. Ova je kompanija dopustila svojim radnicima i radnicama da individualno odluče žele li poštivati ovaj zakon, a ukoliko ne žele, dopušteno im je da odbiju tamo letjeti.

„Iran se promovira kao jedna od posljednjih zemalja u svijetu koja nije uništena konzumerizmom i komercijalizmom. Zbilja je riječ o prekrasnoj zemlji, ali ne smijemo se zavaravati i prešućivati da je riječ o zemlji u kojoj su žene potlačene. I što više ljudi posjeti Iran, to će više žena shvatiti o kakvom se točno problemu radi.“, rekla je Alinejad.

Pokretačica kampanje koja na Facebooku broji gotovo milijun pratitelja/ica izjavila je kako je dobila velik broj mailova od turistkinja iz UK, Belgije, Švedske i ostalih zemalja, u kojima su opisale koliko im je neugodno bilo iskustvo prisilnog nošenja hidžaba.

Mnoge žene su se već priključile kampanji te su svoje fotografije bez hidžaba s heštegom #SeeYouInIranWithoutHijab objavile na društvenim mrežama.

„Mislila sam da će mi biti lako nositi veo preko kose, ali nakon dva tjedna promijenila sam mišljenje“, napisala je jedna žena iz Belgije. „Mrzila sam svaku minutu koju sam ga morala nositi.“

Jedna je turistkinja napisala da se zbog ovog zakona osjećala kao ropkinja, a druga je žena napisala kako se osjećala cenzurirano.

Kada su je upitali o sigurnosti žena koje svojim buntom krše iranske zakone, Alinejad je rekla kako vjeruje da je puno manja vjerojatnost da bi vlasti kažnjavale strankinje, jer im je cilj privući što više turista/kinja, pa često progledaju kroz prste onima koji/e nisu toliko diskretni, dok je situacija za Iranke ipak drugačija.

Priručnik za putovanje koji se dijeli u Velikoj Britaniji upozorava sve one koji odluče posjetiti Iran da trebaju poštivati tamošnje zakone i tradicije te paziti na to da ‘svojim ponašanjem ne vrijeđaju građane/ke Irana.’ U priručniku stoji da žene na javnim mjestima nose pokrivala za kosu, kao i da trebaju pripaziti na to da nose odjeću dugih rukava i nogavica.

Odnosi između muškaraca koji nisu muslimani i muslimanskih žena su također ilegalni, a u slučaju da se takav odnos razotkrije, ženu se kažnjava bičevanjem, iako je bilo i nekoliko slučajeva u kojima su i stranci kazneno gonjeni.

Homoseksualnost, preljub i spolni odnos izvan braka u Iranu vam mogu osigurati smrtnu kaznu, a zapadni časopisi i filmovi su strogo kontrolirani.


Iranska vlast Alinejad je zbog njenog aktivizma proglasila otpadnicom, kurvom i operativkom CIA-e, ali ona se usprkos tome i dalje nastavlja zalagati za ženska prava, te smatra da bi se i svi strani diplomati/kinje prilikom posjeta Iranu trebali suprotstaviti ovim restrikcijama.

„Imam osjećaj da svakoga dana povećavamo vidljivost ove problematike. Naša kampanja ima utjecaja unutar Irana te se čak i neki političari/ke, a među njima i oni/e koji/e su trenutno na vlasti, slažu da bi nošenje hidžaba trebao biti izbor.“ zaključila je Alinejad. [E.H.]

 


Povezano