Objavljeno

IKEA izbrisala žene iz kataloga za Saudijsku Arabiju

Globalni brand Ikea, koja s ponosom pruža isto iskustvo proizvoda diljem svijeta, očito je zanemarila svoju politiku kada je u pitanju financijska dobit. Švedske novine usporedile su švedsku verziju Ikea kataloga, s onom za tržište Saudijske Arabije te utvrdile kako su u posljednjoj, žene vješto izbrisane.

Prizor majke, oca i djeteta u kupaonici, editirana je tako da prikazuje samo oca i sina, dok su u nekim drugim prikazima, žene u potpunosti zamijenjene muškarcima.

Takav postupak smatran je ozbiljnom uvredom te je naišao i na osudu švedskog ministra trgovine. Također, švedski ministar ravnopravnosti spolova,  Nyamko Sabuni istaknuo je kako je Ikea privatna tvrtka koja samostalno donosi odluke, ali je dodao kakvo one projiciraju sliku Švedske diljem svijeta.

Zanimljivo je, da za razliku od europskog poimanja Ikeinog namještaja kao poprilično jeftinog, u Saudijskoj Arabiji, on predstavlja izloženost vanjskom svijetu, odmak od tradicionalnosti, bogatstvo i visoki društveni status.

Kada je riječ o Saudijskoj Arabiji, ovo nije prvi slučaj da je zapadna institucija podredila ženska prava poslovnim interesima. Na primjer, kada je Starbucks u toj zemlji otvarao coffee shop, uklonio je dugokosu ženu s loga te ostavio samo krunu.

Iako je navodno verziju kataloga za tržište Saudijske Arabije, proizvela treća strana, Ikea je izdala priopćenje u kojem izražava žaljenje za počinjenim postupkom: „Trebali smo shvatiti i reagirati da je verzija kataloga za Saudijsku Arabiju u konfliktu s vrijednostima Ikea Grupe.“ [A.L.] Guardian…


Povezano