Objavljeno

Hoće li Putin pomilovati Pussy Riot?

U srijedu su se aktivisti za ljudska prava susreli s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te razmotrili buduću amnestiju. Šef Vijeća za ljudska prava (SPČ) Mihail Fedotov i opunomoćeni za ljudska prava Vladimir Lukin govorili su o tome koga bi htjeli osloboditi. U razgovoru s njima predsjednik države izjasnio se prilično neodređeno.

„Amnestija se može odnositi samo na one osobe koje nisu počinile teške zločine ni zločine koji su povezani s nasilnim ponašanjem prema predstavnicima vlasti, imajući u vidu prije svega, naravno, predstavnike policije“, izjavio je predsjednik. Vladimir Putin je istaknuo da se slaže s prijedlogom SPČ-a o velikoj amnestiji, no da se taj projekt mora doraditi.

Prema mišljenju Mihaila Fedotova, amnestija će imati široki karakter. „Prema računicama našeg vijeća, radi se otprilike o 100 tisuća ljudi“, rekao je. Istovremeno opunomoćeni za ljudska prava Vladimir Lukin smatra da se može raditi o 50 tisuća ljudi.

Izvor u predsjednikovim krugovima rekao je novinama „Gazete.Ru“ da će grupa Pussy Riot najvjerojatnije biti pomilovana. Članice se mogu osloboditi odgovornost jer su žene koje imaju maloljetnu djecu.

Prema presudi članice punk-grupe trebale bi izaći na slobodu u ožujku 2014.

Kako je objasnio član Javne komore Vladislav Grib, amnestija je procedura u kojoj se ne donose odluke po zasebnim kaznenim postupcima, nego po kategorijama zatvorenika. Zbog toga će oslobođanje tih ljudi biti isključivo pravna procedura bez upliva politike. „Ako članice grupe Pussy Riot dospiju pod kriterij, obavezno će ih osloboditi, a zajedno s njima oslobodit će još 99% nama nepoznatih ljudi“, rekao je.

S njim se slaže član savjeta za razvoj javne kontrole pri Državnoj Dumi Ruske Federacije Vladimir Osečkin. Uvjeren je da će se djevojke iz grupe Pussy Riot naći na slobodi. „One potpadaju pod čitav niz kriterija: osuđene su prvi put, nisu počinile težak zločin, kazna je do 5 godina lišavanja slobode, imaju maloljetnu djecu. Naravno, teško je govoriti dok Državna Duma nije prihvatila projekt amnestije, no vjerojatnost da će biti oslobođene je visoka“, objasnio je aktivist za ljudska prava.

Rekao je da je predložio da se u široku amnestiju unese točka po kojoj će sa svih zatvorenika skinuti disciplinske kazne. „To će značiti da će ljude pustiti iz kaznenih samica unutar zatvora i skinuti im ranije donesene disciplinske kazne. Kad postoje takve kazne, ne razmatraju molbe o prijevremenom oslobođenju, ne dopuštaju susrete s rodbinom te dobivaju pošiljke od kuće. To će biti zaista humani korak“, objasnio je Osečkin. [M.O.] Ruski Vjesnik…


Povezano