Objavljeno

Hitna kontracepcija u Poljskoj samo na recept

Poljska vlada je 25. svibnja donijela odluku o smanjivanju dostupnosti kontracepcije, pa tako i one hitne, odnosno pilule za dan poslije. Za prijedlog prema kojem hitna kontracepcija postaje dostupna samo uz liječnički recept glasalo je 242 članova donjeg doma posljskog parlamenta, protiv je bilo 188, dok se 9 suzdržalo od glasovanja, a 21 se nije pojavio.

Očekuje se da će prijedlog biti poduprt i od strane gornjeg doma, te da će ga predsjednik Andrzej Duda, naklonjen vladajućoj stranci Pravo i pravda, potpisati. Primjena zakona očekuje se u kolovozu.

Odlukom Europske komisije iz 2015. godine, a na preporuku Europske agencije za lijekove, pilula za dan poslije, u Poljskoj registrirana kao ellaOne, postala je dostupna bez liječničkog recepta. Pilula je u Poljskoj bez recepta postala dostupna u travnju 2015., no ubrzo je počelo negodovanje i pokušaji da se dostupnost ove hitne kontracepcije ograniči.

Poljski ministar zdravlja Konstanty Radziwil, kazao je da on kao liječnik silovanoj ženi nikada nebi propisao hitnu kontracepciju, a drugi su se žalili zbog (nedokazanog) ‘neodgovornog korištenja pilule’ poljskih tinejdžerki te štetnosti hitne kontracepcije po zdravlje žene.

Odluka da se ograniči dostupnost hitne kontracepcije uvelike će utjecati na živote žena i djevojaka u Poljskoj te doprinjeti prodaji istih proizvoda iz nesigurnih izvora. Također, važno je istaknuti da hitna kontracepcija na ovaj način ostaje opcija samo za žene koje si mogu priuštiti posjet privatnom ginekologu, budući da se kod državnih čeka oko 18 dana.

Očekivano je stoga da će porasti i broj neplaniranih trudnoća i pobačaja, i to u zemlji u kojoj je pristup sigurnom i legalnom pobačaju iznimno otežan. [Ž.V.] Astra


Povezano