Objavljeno

Grupa žena “ISTE” pokreće javnu kampanju za prihvaćanje različitosti

Kolektiv ISTE od četvrtka kreće u javnu kampanju za prihvaćanje različitosti. Kolektiv čini grupa žena iz Zagreba različitih etničkih, vjerskih, rasnih i seksualnih identiteta. Cilj njihovog djelovanja je upozoravanje na prisutnost diskriminacije u hrvatskom društvu te osvještavanje važnosti prihvaćanja različitosti.

Rad kolektiva ISTE sastoji se od serije plakata, billboard-a i animacije kojima se senzibilizira odnos prema ženama različitih etničkih, vjerskih, rasnih i seksualnih pripadnosti.

Plakati će biti postavljeni u periodu od 14.9. – 27.9. na sljedećim oglasnim mjestima u Zagrebu:

  • Billboard 1: Avenija Marina Držića (kod Vukovarske ulice) – u okviru serije izložbi u mediju billboarda Ploha/površina//Plane/Surface, autorice programa Silve Kalčić

  • Billboard 2: Savska cesta (kod Veslačke ulice)

  • Citylights: na različitim plakatnim mjestima u centru Zagreba

Animaciju “ISTE – za prihvaćanje različitosti” možete pogledati na YouTubeu:

ISTE je naziv pod kojim djeluje grupa žena različitih manjinskih identiteta. Inicijalno okupljene na poziv umjetnice Andreje Kulunčić, koja je također članica kolektiva, one su kroz niz radioničkih sastanaka detektirale osnovne probleme s kojima se susreću na svakodnevnoj i institucionalnoj razini, a koji su rezultat diskriminirajućih oblika ponašanja i diskriminirajuće legislative: od straha od prolazaka određenim dijelovima grada zbog boje kože ili vjerskih obilježja (hidžab), nelagode zbog uporabe vlastitog jezika (arapski) do nemogućnosti usvajanja djeteta u istospolnoj zajednici ili dobivanja azila.

Zajednički osmišljavaju javnu kampanju u kojoj govore iz prvog lica o tim problemima. Kampanja se sprovodi dijeljenjem animiranog videa na društvenim mrežama, plakatima u city light boksovima i billboardima. Javnom kampanjom navedeni se problemi očituju kao simptom društva, a ne samo privatni problemi određene skupine. Andreja Kulunčić među njima predstavlja normativni identitet i intersekcijski prag za njihov prolazak u sistem prosljeđujući im umjetničke resurse kao alate za samoartikuliranje.

Javno se obraćajući svojim sugrađanima putem socijalnih mreža i oglasa, žene kolektiva ISTE, koje budući da su žene iznad četrdesete godine života i k tome manjinski identiteti, najmanje dvostruko prelamaju drugost, upisuju svoje tijelo u javni prostor poručujući da ne žele pristati na tiraniju statističkoga konstrukta te da u gradu, koji smatraju svojim, žele živjeti bez straha i poniženja.

Više o projektu pročitajte ovdje.


Povezano