Objavljeno

Grudi nisu oružje, poručili/e prosvjednici/e u Hong Kongu

Početkom mjeseca, gnjevni/e stanovnici/e Hong Konga izašli/e su na ulice noseći grudnjake kao znak protesta zbog osude prosvjednice na 3,5 mjeseca zatvora zbog napada na policajca svojim grudima. Takvu presudu smatraju smiješnom, zabrinjavajućom i seksističkom.

Prosvjednica Ng Lai-ying za vrijeme prosvjeda slučajno je grudima dotaknula policajca Chan Ka-Poa u gužvi koja je nastala za vrijeme prosvjeda protiv trgovaca koji robu kupljenu bez poreza u Hong Kongu preprodaju u Kini radi ostvarenja profita.

Amaterska snimka samog događaja prikazuje 30 godišnjakinju koja pada na tlo u fizičkom kontaktu s policajcima, nakon čega joj lice krvari. Ng Lai-ying  se za vrijeme suđenja izjašnjavala nevinom napominjući kako ju je policajac napao neprimjereno stavivši svoju ruku na njene grudi. Njene optužbe prikazane su kao napad na reputaciju policajca Ka-Poa.

Prosvjednici/e okupljeni pred sjedištem policije Wan Chai u Hong Kongu povikom „grudi nisu oružje“ željeli su naglasiti kako je suđenje protiv Ng besmisleno i smiješno.

„Mislim da smo svi zbunjeni/e samim konceptom napada grudima“, izjavila je Ng Cheuk Ling, aktivistkinja Ženske koalicije za jednake mogućnosti iz Hong Konga.

Dodaje kako bi ovakvo djelovanje suda i seksualno nasilje kao taktika policije moglo dovesti do zabrane sudjelovanja žena na prosvjedima. Leung Kwok-hung, politički aktivist, smatra kako je ovakva presuda uvreda svim ženama svijeta. [J.V.] CNN


Povezano