Objavljeno

Greta Thunberg prozvala elite uoči Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

Uoči Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu (21.-24. siječnja), švedska aktivistiknja Greta Thunberg poručila je kako se borba mladih protiv klimatskih promjena nastavlja i da će biti snažnija no ikad prije. Njezina je namjera u Davosu potaknuti globalne financijske elite na razmišljanje o njihovom utjecaju na klimatske promjene.

Thunberg nastavlja upozoravati vlade i elite kako upravo oni imaju moć zaustaviti štetne emisije prije nego bude prekasno.

Ušli smo u novu godinu i u novo desetljeće i zasad nismo vidjeli nikakve znakove bilo kakvog djelovanja vezano uz klimatske promjene, a to se mora promijeniti,” izjavila je tijekom govora na prosvjedu u Lausanni u Švicarskoj.

Svjetskim vođama i onima na pozicijama moći Thunberg je poručila kako još nisu ništa vidjeli. “Niste vidjeli sve od nas, možete biti sigurni u to. I to je poruka s kojom dolazimo na Svjetski ekonomski forum u Davosu sljedeći tjedan.”

Prosvjednici su držali mnoge transparente, a jedni od upečatljivijih natpisa bili su “Probudite se i pomirišite šumske požare” i “Kasno je, ali nije prekasno.”

Među 3000 sudionika Svjetskom ekonomskog foruma bit će i američki predsjednik Donald Trump koji je klimatske promjene opisao kao “obmanu” i čije je administracija u studenom zatražila povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma, čiji je cilj smanjivanje globalnog zatopljenja.

Prošla je godina inače bila jedna od najtoplijih ikad zabilježenih, a svijet čeka još više ekstremnih vremenskih nepogoda kao što su požari u Australiji, upozorila je UN-ova Meteorološka organizacija. [K.D.] Reuters…


Povezano