Objavljeno

Google Art Project – Virtualna šetnja muzejima

Diego Velázquez - Portrait of a Lady, oko 1630

Nakon nedavno pokrenutog projekta Google Body, u kojem možete virtualno prošetati anatomijom ljudskog tijela, sada možete šetati i najvećim svjetskim muzejima i galerijama jer Google Art Project nudi virtualni pristup u 17 poznatih domova umjetnina uključujući ruski Hermitage, National Gallery u Londonu, Van Goghov muzej u Amsterdamu, Metropolitan Museum of Art,  MoMA u New Yorku te Museo Reina Sofia u Madridu.

Street view tehnologijom možete šetati muzejem, ili pak (što je spretnije) gledati sliku po sliku, saznati sve detalje o njoj, omogućeno je i prijavljivanje preko Google računa, tako da si možete izraditi i kolekciju svojih najdražih djela ili ostaviti komentar, a dostupan je čak i 3D mode gledanja. Pomoću ovoga si sad bilo koji dan ili noć možete proglasiti muzejskom.

Google je poznat po svojoj politici da zaposlenici u 80% vremena rade ono što Google traži, a u 20% mogu razvijati projekte po volji, i tako je u tih 20% vremena i nastao Google Art Project. Kako projekt bude napredovao, očekuje se sve veći broj dostupnih muzeja i galerija.

Trenutno je moguće ući u 385 galerijskih prostorija,  u kojima je izloženo više od 1000 umjetničkih djela 486 umjetnika. A koliko od toga je umjetnica? Znamo da ih  je u muzejima suvremene umjetnosti u New Yorku oko 3%, u Zagrebu oko 15%, a brojka se penje najviše do 20% iako se u većini tzv. demokratskih zemalja udio žena koje rade umjetnost procjenjuje se na 40-50%. Trebalo bi baš detaljno prošetati po cijelom Google Artu i to prebrojiti, ali nekako odokativno ne očekujemo da ta brojka prelazi 30. Pa kad netko naiđe na neku ženu, molimo da ostavi u komentarima ime umjetnice i djela ili link 🙂

Za sada smo nabasali na


Povezano