Objavljeno

Glad i Simulacra: Novi animirani filmovi Petre Zlonoge i Ivane Bošnjak

Prizor iz filma 'Glad'

U kinu Europa prošlog četvrtka premijerno su prikazana dva nova animirana kratka filma nastala u produkciji Bonobo studija koji ukazuju koliko puno animatorska scena može dati publici u samo 15 minuta. Petra Zlonoga sa svojim filmom Glad i Ivana Bošnjak i Thomas Johnson sa filmom Simulacra uveli su zaljubljenike animiranog filma u lucidnu igru.

Publici su se predstavili autor/ice i timovi koji su radili na filmovima. Na filmu Glad uz Petru Zlonogu, koja potpisuje scenarij, režiju i dizajn, na animaciji i koloriranju radila je Jelena Oroz, montažerka Iva Kraljević, dizajner zvuka Andrea Martignoni, Mario Kalogjera, zadužen za kolor korekciju.

Ivana Bošnjak i Lea Vidaković 2010. su napravile film Crossed Sild koji je pokupio dosta studentskih nagrada, a Petra Zlonoga je autorica također nagrađivanih studentskih animiranih filmova Daniil Ivanoviču, oženi me (2007), Gregor (2010), Lisica (2010) i Daniil Ivanoviču, slobodan si (2011). Dok se u zadnjem filmu koristila piksilacijom i stop-animacijom u Gladi se vratila klasičnoj tehnici crtanja. „Budući su motivi u ovom filmu u cijelosti organski, nekako je bilo logično da se vratim nekom organskijem materijalu kao što su olovka i tuš.“

Sklonost asocijativnoj naraciju u svojim filmovima, pa tako i ovom, Zlonoga je argumentirala većom sklonosti prema poeziji u odnosu na prozu ali i tvrdnjom da vjeruje i nada se da publika u ovakvom tipu filma više sudjeluje. „Umišljam da im ostavljam više prostora za sudjelovanje, za interpretaciju ili da vide nešto na što ja ne bih pomislila pa ih više uputim u nekom pravcu i oni sami traže dalje“.

O simbolici motiva u filmu Zlonoga je istaknula: “Misao vodilja je kako i naslov kaže, glad. Sve što je živo je gladno, sjeme je gladno sunca, ptica leta, jednako kao što su ljudi gladni dodira s drugim.“

Simulacru su zajedničkim snagama odradili Bošnjak i Johnson koji supotpisuju scenarij, režiju, dizajn, animaciju, lutke i scenografiju. Na filmu su još radili direktor fotografije Ivan Slipčević, opet montažerka Iva Kraljević, asistentica modeliranja Dina Karadžić i Mario Kalogjera zadužen za kompoziting, koloriranje i dizajn titlova.

Navođenje na sličnost s teorijom Jeana Baudrillarda i njegovo djelo Simulacra and Simulations Bošnjak nije zbunilo već je objasnila kako je osmišljen filmski ambijent: „Priča filma nije krenula ni od Baudrillarda niti od bajki već je krenula sa zrcalima kao ‘priče za sebe’ jer svatko u zrcalu projicira vlastitu sliku i svatko, na neki način, traga za sobom.“

O izboru naslova i analogiji s mitologijom Johnson je uputio na istoimeno djelo koje je napisao Philip K. Dick, a Slipčević, kao direktor fotografije, imao je zahtjevan posao zbog refleksije svjetla između mnoštva zrcala.

„Pokreti kamere također su vrlo važni, uz montažu, za dinamiku filma. U Silacri smo pokušali stvoriti dojam da je kamera još jedan dodatni lik u filmu kao i da se njenim konstantnim kretanjem čitav prostor učini dinamičnim jer on je još jedna dimenzija psihe lika“, istaknuo je Johnson.

 

Vanja Andrijević, producentica oba filma i direktorica Bonobo studija, ovom je prilikom objasnila kako bira filmove koje producira.

„Naginjem eksperimentiranju, i što se tiče priče, naracije i izbora tehnike. Postoje uvijek neki opći kriteriji kao što su kvaliteta priče, zanimljiva ideja, društveni značaj, vrijednost filma za koji se nadam da će ostati za 50 ili 100 godina, distribucijski potencijal, no ono što je jako bitno to su autori sami. Sam film ne znači ništa ako autori ne stoje iza njih svim srcem, to mi je glavni kriterij kada izabirem projekte. I osim toga, animacija je dugotrajan proces, obično po godinu i pol, dvije godine traje proizvodnja jednog kratkog animiranog filma tako da morate biti sigurni da će kroz svo to vrijeme postojati uzajamno razumijevanje i povjerenje s obje strane, i tako je veći užitak raditi.“

Ukoliko niste bili tamo, teaseri će vas sigurno navesti da pogledate ove filmove i odvesti na Animafest. /A.P./


Povezano