Objavljeno

Gilbert & George: Novi radovi i nova knjiga

Novi ciklus radova britanskog dvojca Gilbert & George premijerno će se ovoga mjeseca izložiti u  londonskoj White Cube Gallery. “We work day and night, like a desperate people.”, rekli su na javnom intervjuu u atriju Akademije likovnih umjetnosti, prilikom posjeta Zagrebu prošle godine.

Za novi ciklus – portret suvremene Britanije u uzorcima (patterns) – umjetnici su iskoristili na stotine primjeraka promidžbenog materijala i oglasa za seksualni rad, kao i razglednice i flajere s različitih turističkih destinacija. Na izložbi će biti predstavljena i knjiga The Complete Postcard Art of Gilbert & George, bogato opremljeno dvotomno Prestelovo izdanje s 1004 ilustracije u boji. Prva knjiga obuhvaća radove nastale u periodu od 1972. do 1989. godine, a druga sadrži 564 još neizlagana rada, poznata pod nazivom ‘Urethra Postcard PicturesA’.

U uvodnom tekstu kulturalnog kritičara Michaela Bracewella stoji:

“Umjetnici razotkrivaju kako ono što se pojavljuje ili običava prikazivati kao neukusno, komercijalno, sentimentalno ili ‘nisko’ čini dijelove šablone suvremenog svijeta jednako kao i ono što se smatra ili doima uzvišenim, probranim i prosvijetljenim.”

Knjigu su, dakako, dizajnirali Gilbert i George koji se svim aspektima stvarnosti (Art for all) bave već više od 40 godina. Nakon Londona, novi će radovi krenuti na muzejsko-galerijsku turneju diljem svijeta. [J.G.]


Povezano