Objavljeno

Francuska potegnula pitanje zabrane dječjih natjecanja ljepote

Francuski parlament odlučio je zabraniti dječja natjecanja ljepote s obrazloženjem da promiču hiperseksualizaciju maloljetnika/ica. Senat je usvojio prijedlog zakona sa 196 glasova za i 146 protiv. No, prije nego službeno postane zakonom, odluku mora potvrditi donji dom parlamenta.

Organizatori/ice takvih natjecanja moći će dobiti kaznu zatvora do dvije godine te novčanu kaznu od 30 000 eura.

Mjeru je potaknula burna reakcija na fotografiju objavljenoj u časopisu 2010. koja prikazuje tri djevojčice od deset godina izrazito našminkane, u uskim haljinama, na visokim petama te sa skupim nakitom.

Vogue se branio tvrdnjom kako fotografije prikazuje samo zajedničku fantaziju među mladim djevojkama, odnosno njihovu želju da se oblače poput svojih majki.

Odluku zabrane potaknulo je i izvješće pod naslovom Protiv hiperseksualizacije: Nova borba za ravnopravnost u kojem se poziva na zabranu natjecanja ljepote za djecu ispod 16 godina. Spominju se i druge mjere koje nisu uključene u prijedlog zakona, a traže zabranu odjeće za odrasle u dječjim veličinama poput postavljenih grudnjaka i cipela s visokom petom.

“Nemojmo dopustiti da naše djevojke od vrlo rane dobi vjeruju da se njihova vrijednost procjenjuje samo prema njihovom izgledu”, izjavila je autorica izvješća i bivša francuska ministrica sporta Chantal Jouanno. [M.K.] BBC…


Povezano