Objavljeno

Feministkinja vodi Brazil: Dilma Rousseff

Na vrhu tradicionalne najveće latinoameričke zemlje, nalazi se Dilma Rousseff, prva brazilska predsjednica, porijeklom iz Bugarske, koja je oko sebe okupila moćne i odlučne žene, ministrice, savjetnice, stručnjakinje i tajnice koje trenutno vode zemlju.

Sa svojim suradnicima, zauzela je četvrti kat zgrade Palacio do Planalto, službeno radno mjesto predsjednika/ice, koja se nalazi u glavnom gradu Brasiliji.

„Između žene i muškarca s jednakim kvalifikacijama, radije ću odabrati ženu“, objasnila je. Inače kvalificirane žene nije teško pronaći jer se Brazilijanke obrazuju dulje od svojih muških kolega te u većem broju pohađaju sveučilišta.

Muškarci su možda glasniji na ulicama, ali u svim ostalim prostorima riječ vode žene koje su niti vodilje trećine obitelji. Na primjer, dječji doplatak se isplaćuje izravno ženama jer se smatra da bolje barataju novcem. Zato itekako deprimira činjenica da su one potplaćene, primaju čak 30% niže plaće od muškaraca.

Zbog zalaganja za ženska prava, brazilski je list ‘O Globo nazvao brazilsku čeličnu lady i članice njezinog kabineta (nadzornicu Glavnog stožera, ministricu planiranja i ministricu institucionalnih odnosa) Amazonkama Radničke stranke.

Nadamo se da će uskoro Dilmin efekt zahvatiti i proširiti se po svijetu. Guardian, Libela… [A.R.]


Povezano