Objavljeno

Europski sud protiv mađarske odluke o pritvaranju LGBT tražitelja azila

Europski sud za ljudska prava u utorak je presudio da je dvomjesečno zadržavanje iranskog gej muškarca koji se prijavio za azil u Mađarskoj u sukobu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

U procesu OM protiv Mađarske, Sud je jednoglasno odlučio da je aplikantovo zadržavanje bilo neutemeljeno i neopravdano te kako krši Članak 5. o pravu na slobodu i sigurnost. Sud se osobito osvrnuo na činjenicu da su mađarske vlasti propustile napraviti individualnu procjenu slučaja i u obzir uzeti ranjivost aplikanta u pritvoru s obzirom na njegovu seksualnu orijentaciju.

Aplikant O.M. je putujući kroz Srbiju u lipnju 2014. godine stigao u Mađarsku gdje je uhićen. Zatražio je azil navodeći da je zbog homoseksualnosti bio prisiljen pobjeći iz Irana te da mu prijeti čak i smrtna kazna. Na saslušanju 25. lipnja 2014. određen je pritvor jer mu još nije bio dokazan identitet te radi sprječavanja bijega. Aplikant je u više navrata tražio azil i puštanje iz ustanove u kojoj je bio zatvoren u ustanovu otvorenog tipa žaleći se na zlostavljanje zbog njegove seksualne orijentacije. U pritvoru je proveo 58 dana, a u listopadu 2014. priznat mu je status izbjeglice.

Važno je istaknuti da je Sud jasno stao na stranu zaštite prava LGBTI tražitelja/ica azila, istaknuvši da vlasti s osobitom pažnjom moraju  postupati s tražiteljima/cama azila koji tvrde da su pripadnici ranjive skupine u zemlji iz koje su morali otići, kako bi se izbjegla reprodukcija stanja koje ih je u početku i natjeralo na bijeg. „U ovom slučaju vlasti su to propustile učiniti kada su naredile aplikantov pritvor ne razmotrivši potencijalnu ranjivost tog pojedinca, primjerice, jesu li LGBT osobe poput aplikanta, sigurne ili ne među drugim osobama u pritvoru.“ [Ž.V.] ILGAEurope


Povezano