Objavljeno

Djeci izbjeglicama ozbiljno narušena osnovna ljudska prava

U utorak je 78 organizacija aktivnih na području zaštite dječjih prava zajednički objavilo izjavu kojom pozivaju na hitne mjere zaštite prava djece izbjeglica i migranta.

Potpisnice izjave su organizacije poput Europskog ženskog lobija, Europske mreže žena migrantkinja te ostale ženske grupe koje su pozdravile ovogodišnji fokus Europskog foruma o zaštiti djeteta na zaštitu djece u migraciji.

Djeca predstavljaju velik postotak u valu izbjeglica koje su ove godine pridošle u Europske zemlje. Od svih izbjeglica koje su ove godine morskim putem pridošle u Grčku jednu trećinu su činila upravo djeca. U odnosu na prošlu godinu, broj djece koja su pridošla u Italiju bez pratnje odrasle osobe se udvostručio. Unatoč tome, mjere koje bi zaštitile djecu izbjeglice ostale su neujednačene i nedostatne. Reakcija na migracijsku krizu ne može biti efektivna u pružanju zaštite djeci ukoliko u obzir ne uzme sistemsko prepoznavanje njihovih najboljih interesa i posebnih potreba.

Neka od najčešćih kršenja ljudskih prava s kojima se djeca migranti i izbjeglice svakodnevno suočavaju na svojim putovanjima uključuju nedostatak sigurnosti, hrane, skloništa i zdravstvene skrbi, odvojenost od roditelja, iznuđivanje, nasilje i eksploatacija, kao i ozljede te smrtna stradanja.

Diljem Europe konstantno svjedočimo  grubim uvjetima u kojima djeca pokušavaju preživjeti, otrgnuta od svojih osnovnih ljudskih prava poput zdravstvene skrbi, edukacije, registracije prilikom rođenja, prava na siguran dom, ali i prava na pravdu u procesima imigrantskih i azilskih postupaka, pravnom zastupanju te pravu na starateljstvo za djecu koja putuju bez obitelji.

U porastu su i rizici od uhićenja, pritvaranja i prisilnog uklanjanja iz zemlje, kao i gubitak državljanstva. Djeca se s ovim problemima suočavaju u raznim stadijima imigracije i pravnih postupaka vezanih uz imigrantske i azilske postupke. Sama djeca su potvrdila kako su im informacije o njihovim osnovnim ljudskim pravima, statusu boravka i edukaciji među glavnim brigama.

Ova djeca odrastaju u našim zajednicama i postaju punopravni članovi i članice Europske unije. Trebalie bismo ih promatrati kao djecu, bez obzira na njihov izbjeglički status. Moramo ulagati u njih i osnažiti ih da ispune svoje potencijale kao ravnopravni participanti u svojim zajednicama.

Organizacije potpisnice na kraju su istaknule kako prepoznaju trud koji vlade, europske organizacije i agencije ulažu u riješavnje ovih problema. Smatraju kako je tema ovogodišnjeg Europskog foruma o zaštiti djece ključna u pokretu koji želi razmotriti prilagodbu i širenje pozitivnih politika i praksi. Međutim, te inicijative još uvijek nisu dovoljne da djeci osiguraju osnovna ljudska prava.


Povezano