Objavljeno

Europska platforma žena u znanosti proglasila Mariju Brajdić Vuković znanstvenicom mjeseca

Svaki mjesec Europska platforma žena u znanosti (EPWS) proglašava znanstvenicu mjeseca te joj postavljaju 10 pitanja. Znanstvenice mogu biti iz različitih područja, no sve u svom radu zagovaraju ili se bave rodnom ravnopravnošću.

Znanstvenica mjeseca prosinca je dr.sc. Marija Brajdić Vuković, viša znanstvena suradnica na Institutu za društvena istraživanja – Centar za istraživanje društvenih nejednakosti i održivosti (CIDNO) u Zagrebu.

Isječak iz intervjua pročitajte u nastavku!

EPWS: Što vas je motiviralo da se počnete baviti znanošću? Kako ste odabrali svoju disciplinu i područje interesa? Je li vam netko poslužio kao uzor (roditelji, profesor/ica, literatura, itd.)?

U srednjoj školi sam imala profesoricu književnosti koja je bila vrlo inspirativna. To je bilo za vrijeme rata u Hrvatskoj, ali ona je imala puno pozitivnih poruka, vodila nas je na (antiratna, progresivna) događanja s ljudima iz cijelog svijeta, čak smo i putovali u druge zemlje, upoznali mnoge zanimljive ljude. Željela nas je naučiti da cijenimo različite ljude i kulture u periodu ranjivosti i mržnje. Kada je napustila posao u srednjoj školi, pridružila se jednoj feminističkoj organizaciji, ali ostale smo u kontaktu. Zbog mojih dotadašnjih iskustava, shvatila sam da u promišljanju i istraživanju društva ima više toga no što obično mislimo ili vidimo i zato sam odlučila studirati sociologiju. Za vrijeme studija naučila sam puno o istraživačkoj metodologiji; provela sam svoje prve istraživačke projekte za ranije spomenutu feminističku organizaciju, vezano uz probleme žena na tržištu rada i žena i politike.

Kasnije, kada sam bila pri kraju studija, radila sam na dokumentarcu o prikazu žena u medijima pod nazivom Iskrivljeni odrazi, gdje sam imala priliku naučiti kako postavljati relevantna pitanja različitim dionicima na način da dobijem što detaljnije odgovore. Zahvaljujući tom iskustvu, jako sam se zainteresirala za kvalitativnu metodologiju. Nakon studija, znala sam da ne postoji nijedna druga profesija za mene, osobito kada je riječ o rodnoj tematici. Moje područje interesa su znanost i tehnologija i odgovaraju mi konstruktivistički i interdisciplinarni pristupi gotovo nevidljivim no vrlo utjecajnim društvenim procesima.

EPWS: Jeste li se u svojoj znanstvenoj karijeri susreli s kakvim (osobnim/društvenim/strukturalnim) preprekama? Je li vam pomoglo mentorstvo?

Moje iskustvo je specifično jer imam dijete s posebnim potrebama, koje se rodilo prije nego što sam završila doktorat. Kad sam bila na porodiljnom dopustu i rekla da moram odgoditi svoj rad budući da moje dijete treba dodatnu pažnju, moja mentorica je rekla da ne misli da netko se s takvim djetetom može profesionalno baviti znanošću te da bi vjerojatno trebala odustati. Sumnjam da bi takvo nešto rekla muškarcu. Naravno, nisam odustala, završila sam doktorat, najviše zahvaljujući podršci obitelji i kolega. Imala sam puno koristi od različitih mentora i kolega – i žena i muškaraca u mom području. Na vlastitom primjeru sam naučila da suradnja s različitim ljudima može biti nepresušni izvor učenja i podrške.

EPWS: A kakvo je vaše iskustvo s umrežavanjem znanstvenica?

Doživjela sam umrežavanje žena u mojoj disciplini, imam dojam da ima dosta podrške i solidarnosti među ženama, npr. u smislu pozivanja na suradnju na različitim projektima, upoznatosti s istraživanjima kolegica, preporukom kada se pojavi prilika. U mlađoj generaciji žena u društvenim znanostima prisutna je svijest o potrebi da se međusobno podržavamo i na taj način olakšamo i poboljšamo položaj žena u znanosti.

Intervju u cijelosti možete pročitati ovdje.


Povezano