Objavljeno

EU parlament usvojio ‘Izvještaj Lunacek’

Unatoč žestokom protivljenju predstavnika brojnih konzervativnih struja i religijskih organizacija, zastupnici u Europskom parlamentu jučer su, sa 394 glasa za i 176 glasova protiv, usvojili su neobvezujući Akcijski plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Europskoj uniji.

Takozvani ‘Izvještaj Lunacek’, sastavljen je po uzoru na postojeće planove o suzbijanju diskriminacije na temelju roda, etničkog porijekla ili invaliditeta, predstavile su Roberta Metsola i Ulrike Lunacek.

Proteklih su tjedana na noge ustale brojne religijske organizacije i konzervativne političke stranke, uglavnomplašeći građanstvo floskulama da je posrijedi “usvajanje posebnih prava” za LGBTgrađane EU. Tako ni Hrvatska nije bila lišena dezinformacija o tome kako ‘Izvještaj Lunacek’ zapravo znači kako će se “maloj djeci nametati homoseksualnost i rodne teorije”, da će sve države “morati zakonski priznavati istospolne brakove” i slično.

“Neki su protivnici govorili kako će ovaj izvještaj donijeti određene privilegije LGBT osobama. Međutim,držanje partnera za ruku nije privilegij već ljudsko pravo”, objasnila je Lunacek i dodala da ćeEuropska komisija sad ipak moratipoduzeti konkretne mjere prema homofobiji i transfobiji, za razliku od dosadašnje metode šutnje, o kojim višečitajte ovdje.

“LGBT osobe u Europi suočavaju se s ozbiljnim problemima. Unatoč postignutom napretku u nekim zemljama, diskriminacija, nasilje i zlostavljanja nastavljaju se u svih 28 država članica”, kazala je Lunacek.

“Usvajanje izvještaja šalje snažnu poruku našim društvima da je diskriminacija LGBTI osoba jednostavno neprihvatljivai mora se spriječiti”, izjavila je Metsola, glasnogovornica LGBT Intergrupe u Parlamentu.

Akcijski plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Europskoj uniji za države članice nije obvezujući, ali služi im kao upozorenje da se prema slučajevima homofobije i transfobije ne odnose pasivno. Crol


Povezano