Objavljeno

Egipćanka 43 godine živjela kao muškarac kako bi prehranila obitelj

Sisa Abu Daooh (64), ostala je udovica kada je imala samo 21 godinu i bila trudna sa svojim prvim djetetom, a nakon rođenja kćeri našla se bez ikakvih primanja.

Kako je lokalno društvo bilo veoma je neprijateljski nastrojeno prema ženama na radnim mjestima, odlučila se obući tradicionalno mušku odjeću kako bi mogla raditi i privređivati za svoju obitelj. Iduće 43 godine Daooh je nosila tradicionalni ‘jilbab’, široki ogrtač sa širokim rukavima koji doseže do poda, bijeli turban ili, ponekad, muški šešir po imenu Taqiyah i crne muške cipele kada je odlazila na posao.

Između mnogih drugih poslova, radila je i u ciglani, kao građevinska radnica i poljoprivrednica. Danas radi kao čistačica cipela kako bi prehranila svoju kćer i unuke nakon što se njezin zet razbolio i nije više mogao raditi, što joj, prema vlastitim riječima, donosi ‘pristojan prihod’.

“Radije sam radila teške fizičke poslove poput dizanja cigla i vreća cementa te čišćenja cipela, nego prosjačila na ulicama kako bi zaradila za život za sebe, svoju kćer i njezinu djecu”, rekla je Daooh.

“Kako bi se zaštitila od muškaraca i njihovih pogleda i kako im ne bi postala meta zbog tradicije, odlučila sam postati muškarac, odjenuti se u njihovu odjeću te raditi zajedno s njima u selim, gdje me nitko ne zna.”

Snagu ove strašne žene prepoznala je i egipatska vlada koja joj je dodijelila počasni naziv ‘idealne majke’ Luxorske regije zbog njezine požrtvovnosti. [V.U.] AlArabia


Povezano