Objavljeno

Đurđica ‘Kamensko’ Krnjak Zagrepčanka godine!

Nakon ponovljenog poziva za Zagrepčanku godine, na jučerašnjoj sjednici Odbora za javna priznanja odlučeno je da se između osam nominiranih gospođa Đurđica  Krnjak predloži gradskoj Skupštini kao lauerat te nagrade.

“Đurđica Krnjak je senzibilizirala javnost predvodeći radnice. Postale su sinonim borbe za ravnopravnost žena, a posebno na području jednakosti rada” rekla je Tatjana Holjevac, potpredsjednica Skupštine grada Zagreba.

Rečeno je i kako je ova nagrada pokazatelj da i “obična” žena može biti dobitnik nagrade, a na svečanoj sjednici 8. ožujka kada će biti dodijeljena nagrada biti će pozvane sve radnice Kamenskog. Ovaj izbor je kritika sustava, rekli su predstavnici Odbora te je dogovoreno da se dorade kriteriji* za izbor Zagrepčanke godine. Ova nagrada osim titule donosi i novčani iznos od 50 tisuća kuna.

Također je predloženo da Slavica Detelić, umirovljenica koja je svoju ušteđevinu od 50 tisuća eura 2009. dala za izgradnju vrtića (koji je početkom 2010. otvoren) bude nominirana za nagradu Grada Zagreba, javlja Zagrebancija.com.

{igallery 9}

* Kriteriji za dodjelu Nagrade Zagrepčanka godine (koji će, kako je najavljeno na jučerašnjoj sjednici, ići na doradu):

  • izniman doprinos u praktičnom i teorijskom radu na afirmaciji žena u društvu (javnom, političkom, kulturnom i gospodarskom)
  • posebno uspješno djelovanje na promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova u okviru ljudskih prava te senzibiliziranju javnosti za probleme koji su zapreka razvijanju solidarnosti i ravnopravnih odnosa spolova u svim segmentima života
  • značajni rezultati u podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarskog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta

Povezano