Objavljeno

Dove kampanja: Skice o ljepoti

To je oglas, dobro je montiran, ima pretjerano melodramatičnu glazbu i na kraju dana vam ipak pokušava nešto prodati (iako je zanimljivo kako se Dove proizvodi nisu spomenuli tijekom cijele tri minute trajanja videa, a Dove brend se prikazao tek u posljednjim sekundama). No unatoč svemu, šalje doista snažnu poruku: žene su prečesto svoji najgori kritičari.

U videu forenzički crtač Gila Zamora, koji je godinama radio za policiju i FBI, crta portrete nekoliko žena isključivo na temelju njihovih vlastitih opisa. Detaljno ih ispituje o dužini kose, obliku brade, očiju i slično. Žene sjeda iza paravana i on ih ne može vidjeti. Zatim crta portrete istih žena, ali na temelju opisa drugih sudionika/ica koji su proveli kratko vrijeme s njima.

https://www.youtube.com/watch?v=XpaOjMXyJGk

U gotovo svakom slučaju, razlika između dvije slike je ogromna. Lica na autoportretima su ružnija, tužnija i često namrštena.

Naravno, to i nije neka novost. Mnoge studije su pokazale kako žene imaju tendenciju biti jako kritične prema svom izgledu. U često citiranom istraživačkom projektu iz 2003., mlade žene su zamoljene, da od nekoliko ponuđenih odaberu lik s oblikom tijela najsličniji njihovom. U prosjeku, svaka žena je izabrala 5 kila teži lik od njihove stvarne težine (mladići, nasuprot tome, su odabrali lik koji je “bolji” od stvarnoga).

Temeljna poruka Dova je da su žene ljepše nego što misle. I zaista je osvježavajuće vidjeti oglas koji se dotiče pravog društvenog problema i ne prikazuje žene kao seksualne objekte, kućanice ili šopingholičarke.

“Žene su svoji najžešći kritičari. Samo četiri posto žena širom svijeta smatra se lijepima. U Doveu smo odlučni stvoriti svijet u kojem je ljepota izvor samopouzdanja, a ne tjeskobe. Stoga smo napravili društveni eksperiment koji istražuje kako žene vide svoju ljepotu u odnosu na ono što drugi vide”, stoji u opisu Dove videa na YouTubeu.

Iako ovaj brend već godinama zagovara autentičnu ljepotu ukazujući na posebnost svake žene, ipak vrijedi primijetiti kako se radi o dijelu korporacije Unilever, koja posjeduje i brend Axe čije su kampanje uglavnom izuzetno agresivne i vrlo često šovinističke.

Kritičari Dove reklame također tvrde kako ona propagira određene fizičke karakteristike bjelkinja jer, čak i kada “stranci” opisuju žene, često ističu karakteristike poput uske brade i plavih očiju kao komplimente. No, jedno je sigurno: žene, bez obzira na njihovu boju kože, trebale bi biti sretnije sa sobom. [A.L.] Guardian/Lupiga…


Povezano