Objavljeno

Domaća azilantska kuhinja na Voxu

Tražitelj/ica azila osoba je u potrazi za mjestom u kojem mu/joj život nije ugrožen. Putevi kojima tražitelj/ice azila mogu poći redovito su limitirani i teški, a ponekad ih navedu i u Hrvatsku. Administrativni postupak koji prolaze nije jednostavan, niti brz, a pritom mogu samo čekati i još malo čekati.

U međuvremenu, ponekad zaigraju nogomet ili pak kuhaju specijalitete vlastitih prostora, a upravo vas zato pozivamo da nam se pridružite 13. i 14. studenoga na community programu 8. Vox Feminae Festivala te isprobate što su nam spremili.

„Kad imam što za raditi, prisustvovati radionici ili kuhati, veoma sam sretan. No većinu vremena mi je jako dosadno. Radio sam cijeli život i kad ne radim, osjećam se kao da ne postojim. Kad samo boraviš u Porinu, a vidiš druge ljude kako idu na posao, kako piju kave, osjećaš se jako isključenim iz društva“, kaže Reda Aloun, tražitelj azila koji je iz rodnog Tunisa 2012. godine pobjegao zbog opetovanih problema s pripadnicima skupine radikalnih muslimana. Pritom je profesionalni kuhar kojemu nedostaju prilike da pokaže što zna raditi.

Okus doma, kuharica je koju će krajem godine predstaviti Centar za mirovne studije, a sadržavat će recepte najdražih jela i osobnih priča izbjeglica koji traže azil u Hrvatskoj. Sirijska, nigerijska, pakistanska i brojne druge kuhinje i njezini predstavnici koji kuhaju iz ljubavi ili profesionalno naći će svoje mjesto u toj knjizi, a kroz koju godinu nadamo se i u vlastitom restoranu.

Kuhari Reda iz Tunisa i Rabah iz Alžira poznate će nam sastojke pripremiti na sjevernoafrički način.

Navratite na community program u Kostelskoj 4 u vrijeme ručka. Vidimo se!

Povezano