Objavljeno

Dodijeljena prva partnerska skrb

Zajedničku skrb nad djetetom, uz njegovu biološku majku, Općinski sud u Sesvetama u petak je dodijelio i majčinoj životnoj partnerici. Prvi je to slučaj partnerskog skrbništva u Hrvatskoj nakon što je prije malo više od godinu dana donesen Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola.

„Sve je bilo u najboljem redu, sve institucije, od Centra za socijalnu skrb do suda, profesionalno su obavile svoj posao i jako smo zadovoljne ishodom“, izjavile su za Večernji list.

Pred matičarom su službeno registrirale svoje partnerstvo među prvima, a to je učinilo i gotovo stotinu drugih parova u Hrvatskoj. Već dugo planiraju obitelj, zbog čega se jedna od njih odlučila na umjetnu oplodnju.

Zakon o životnom partnerstvu istospolnim parovima daje sva prava koja uživaju bračni partneri, osim onog na posvajanje djece. No, moguće je da partner ili partnerica biološkog roditelja dobije partnersku skrb ako je dijete rođeno umjetnom oplodnjom, ako mu je drugi biološki roditelj umro ili mu je roditeljska skrb oduzeta zbog zlostavljanja djeteta.

„Pozivam i druge životne partnere i partnerice da se jave trebaju li pravnu pomoć jer ovo je dokaz da se ljudska prava zacrtana ovim zakonom ostvaruju“, kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pridea. [R.K.B.]


Povezano